La campanya #DretalLleure és una iniciativa promoguda per la Federació Catalana de l’Esplai i Fundesplai que té per objectiu mobilitzar els infants i joves en la reivindicació dels seus drets, reconeguts per la Convenció sobre els Drets de l’infant, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides l’any 1989. Hi participen més de 100 centres entre esplais, associacions de l’estat espanyol i espais educatius del migdia de les escoles que gestiona Fundesplai.

Enguany, el 2017,  fem un pas més i la campanya #DretalLleure vincula la reivindicació del dret al joc (art. 31), amb els drets referits a la no discriminació (art 2) i l’educació envers una cultura de pau (art.29). Suposa seguir impregnant l’acció educativa amb els infants, joves, famílies i comunitat en general, dels valors i l’esperit del programa educatiu que estem desenvolupant des d’aquest curs, “EnCORatja’t” al voltant de la igualtat de gènere i la violència zero.

Volem refermar des d’aquesta perspectiva el compromís per promoure, des de l’àmbit de l’educació en el lleure, els principis d’igualtat i cultura pau.

Article 2: Els Estats membres han de respectar els drets enunciats en aquesta Convenció i assegurar-los a tots els infants sota la seva jurisdicció sense cap mena de discriminació, independentment de la raça, el color, el sexe, la llengua, la religió, l’opinió política o d’altra mena, l’origen nacional, ètnic o social, la posició econòmica, la incapacitat física, el naixement o qualsevol altra condició de l’infant, dels seus pares, o dels seus tutors legals.

Article 29: L’educació ha d’anar adreçada a preparar l’infant a una vida responsable en una societat lliure, amb esperit de comprensió, pau, tolerància, igualtat entre els sexes i amistat.

A més a més, aquest any organitzem la segona edició del fòrum “Som Infants Som Present”, a la ciutat de Barcelona. Aquest projecte té per objectiu estimular el debat i la participació dels infants en iniciatives socials. El tema de reflexió serà la igualtat de gènere i la violència zero. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere.

Pitgeu aquí per consultar la proposta de treball.

 

Fa més de 20 anys que la nostra entitat celebra aquesta data organitzant diferents actes i activitats arreu del territori.  L’any 2014, coincidint amb el 25è aniversari de la Convenció, es va posar en marxa #DretalLleure, una campanya al carrer, per sensibilitzar i reivindicar l’acompliment de l’article 31 : L’infant té dret al descans, al lleure, al joc i a la participació en activitats culturals i artístiques. Així, en aquests darrers tres anys, cada 20 de novembre, milers d’infants i joves han reivindicat els seus drets i particularment el dret al joc, omplint de propostes lúdiques les places i els carrers de la ciutat.

Esplais participants

Escoles participants

Entitats participants estat espanyol

Entitat membre de:

logotip-pincat_gran-2