Som infants, Som present!

Els infants reivindiquen “vull dir la meva” al Fòrum Som Infants Som Present

El dissabte 5 de novembre de 2016, s’ha celebrat al CaixaFòrum de Barcelona  una jornada en la que prop de 200 nois i noies d’entre 3 a 18 anys i 80 adults, educadors i famílies, provinents de 15 esplais d’arreu de Catalunya, han estat parlant d’igual a igual sobre les seves experiències al voltant de la participació infantil.

Aquesta jornada, que ha portat per lema “Som infants, som present” ha estat una iniciativa  per  promoure la cultura de la participació entre les entitats de lleure. El projecte ha contribuït a conscienciar sobre la importància de generar instruments, processos i espais per als infants, per fer operatiu l’exercici real dels seus drets de ciutadania. El fòrum ha estat la cloenda d’aquest projecte.

Durant la primera part del Fòrum els infants i joves, distribuïts en grups, han estat debatent per construir “la fórmula de la participació”, composada per elements com que “la participació és un dret”, que “tenim dret a expressar-nos”, que “cal companyerisme”, i que “hi ha d’haver espais per a la participació”. I tot plegat, “ara i aquí, perquè som ciutadans del present”.

El Fòrum “Som infants, som present” ha inclòs un espai “laboratori”, on els nois i noies han presentat fins a 10 projectes i experiències de participació infantil, dutes a terme en els seus esplais.

La trobada va concloure amb el repartiment d’unes polseres que conviden als infants i joves a convertir-se en promotors de les idees i propostes del fòrum en els seus centres i municipis.

El manifest dels infants

Els infants i joves opinem que per participar…

 • Els petits podem canviar les coses
 • Donar la nostra opinió és un dret
 • Escoltar, deixar parlar
 • Tenim dret a tenir un espai on opinar
 • Ajudar i respectar els teus companys
 • Respectar a totes les persones
 • Respectar els torns de paraula
 • Escoltar els companys i monitors
 • Si no ens escoltem no ens entenem
 • Ens han de fer cas!
 • Que els monitors ens preguntin què ens agrada
 • Que ens deixin decidir el que volem
 • Companyonia , il·lusió, respecte
 • No expliquis els teus somnis a la gent, ensenya’ls
 • Llibertat d’opinió
 • Si podem plorar d’alegria perquè no podem riure de tristesa
 • Tenim responsabilitats
 • Que ens preguntin: a què voleu jugar? Què t’agadaria fer avui?
 • Per parlar ens hem d’escoltar
 • Els nens també tenim permís per fer coses
 • Volem tenir els mateixos drets que els adults
 • Tenim dret a jugar en el nostre temps lliure
 • Tots els nens s’han d’estimar
 • Els petits tenim dret a participar
 • Fer assemblees

Limita la nostra participació…

 • No sentir-se escoltat pels altres
 • Que la gent critiqui l’opinió dels altres
 • Parlar quan estan parlant els monitors
 • No ajuda que et tractin malament
 • Els adults no ens deixen dir la nostra opinió
 • Els joves no sempre s’impliquen en tot
 • Els monitors no han de manar
 • Ens fan sentir inútils

Breu descripció dels projectes que es van presentar al fòrum

Fem Petits passos

Esplai Endinsa’t de Vilanova del Camí.

Quan vam començar la nostra petita aventura pel drets dels infants, només demanàvem una cosa tan simple com poder jugar al parc amb la pilota, cosa que des de fa uns anys no ens deixaven ja que van instal·lar cartells on ho prohibia.  Tot i que al principi no ens feien gaire cas, al final vam aconseguir que en una de les places principals del poble, a més de treure la prohibició de jugar a pilota, posessin un cartell demanant respecte pel nostre joc.

Un cop aconseguida aquesta fita, ens vam adonar que podíem aconseguir moltes més coses, i el següent objectiu va ser que ens arreglessin el pati del centre cívic on nosaltres tenim l’Esplai. Després de molt lluitar, per fi ho hem aconseguit, i ara podem tenir el nostre hort, un gran sorral, ens han cedit una de les parets per poder-la decorar al nostre gust, i tenim punt d’aigua! Cosa que fins fa poc era impensable!

Ara, el nostre pròxim objectiu és fer del nostre poble un espai més sostenible a partir de petites obres. Per poder aconseguir-ho, el primer pas és canviar el punt de vista de l’Esplai, conèixer els recursos que podem  extreure del nostre entorn més proper, les associacions que s’hi dediquen a la millora del nostre entorn i, sobretot, adquirint un compromís, tant individual com en equip, per fer del nostre petit poble, un petit món millor

Projecte “Ens-a-JUNTA-rem”

Club d’Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet de L’Hospitalet – Esplugues de Llobregat

El grup de joves de l’esplai van engegar fa uns mesos aquesta iniciativa per tal de triar els seus propis representats que ara participen a la Junta de l’entitat. És una bona forma de donar a conèixer el punt de vista dels nois i noies en els aspectes del dia a dia que es tracten a la junta directiva del centre.

Projecte de millora del Parc del barri de la Llàntia

Esplai Enlleura’t, de Mataró.

Els infants d’aquest esplai van impulsar un procés per millorar el parc del barri de la Llàntia, proper a l’entitat i on van moltes nenes i nens. Aquesta activitat ha servit per què els infants aprenguin a participar participant: han fet reunions per decidir idees, les han debatut, les han comprovat sobre el terreny i, finalment, han fet les seves propostes que ara es materialitzaran. Entre les idees, arreglar l’accés perquè no surti directament a la carretera, posar xarxes per evitar que les pilotes marxin, una font a la part inferior del parc o un gimnàs per a persones grans.

Projecte Som Riu

Clud ‘Esplai El Tricicle i esplai El Nus, de Sant Joan Despí.

Els infants d’aquests esplais participen al projecte Som Riu, una iniciativa que pretén, amb diferents accions, implicar la ciutadania en la protecció, la planificació, la restauració del riu Llobregat al seu pas per Sant Joan Despí. Entre les millores, els infants han fet una bassa al costat del riu, on ara es poden trobar molts animals com els capgrossos que són molt importants per l’ecosistema de la zona.

Patis Vius

Esplai Espurnes d’Esplugues de Llobregat

A l’Esplai Espurnes disposem de quatre patis al local dels que gaudim dia a dia. Ara bé, fa anys que pensem que els hi podríem donar encara més vida i aprofitar-los més.Per això hem començat un procés participatiu amb infants, famílies i equip educatiu per dissenyar-los i a futur, construir-los conjuntament.

Inspectors de parcs

Club d’Esplai Pubilla Cases – Can Vidalet de L’Hospitalet – Esplugues de Llobregat

Analitzem els espais de joc del barri de can vidalet, tot i que en aquest cas ens centrem en el parc de la Solidaritat. Aquest projecte consisteix en conèixer aquests espais de joc i veure el què volem conservar i canviar així com fer noves propostes.

La revista de l’esplai

Esplai La Barretina de Sant Boi de Llobregat

La revista de l’esplai ha esdevingut un projecte participatiu on els nois i noies hi juguen un paper molt important. Els infants s’organitzen per comissions per fer de reporters i de redactors i estableixen els mecanismes per recollir les propostes i les idees de tothom. L’experiència és tant positiva que animen a tots els centres a editar la serva pròpia revista.

Com volem el barri?

Esplai Can Serra de l’Hospitalet de Llobregat

Els infants de l’esplai s’han bolcat en un projecte participatiu per reivindicar millores al seu barri, el barri de Can Serra. Van començar fent observacions dels espai de joc però han detectat moltes altres coses que els agradaria transformar perquè sigui un lloc més habitable i saludable per a tothom: pendents perilloses, brutícia…. Com a objectiu s’han proposat pel 20 de novembre, dia internacional dels drets de l’infant, organitzar una exposició de tot el treball i convidar a representants del govern local perquè puguin escoltar les seves opinions i propostes.

L’Assemblea a l’esplai, un lloc on decidim els infants

Esplai el Mamut de Gavà

L’assemblea de l’esplai és un espai institucionalitzat on els nois i noies, petits i grans, comparteixen les seves propostes i decideixen les activitats que volem fer al centre. Una experiència molt potent que empodera els infants en la presa de decisions i afavoreix la seva autonomia coresponsabilitat.

Cura i neteja de l’entorn

Esplai el Raconet de Cervelló

Els nois i noies de l’esplai amb el suport del seu municipi estan impulsant diverses iniciatives per promoure la conservació de l’entorn proper. La primera acció ha estat la neteja de la riera del poble. Tenen previst altres activitats de sensibilització per promoure la cura i l’estima per a la natura entre els infants, les famílies i el veïnat en general.

Programa Fòrum

Publicació Criatures Ara.cat

Amb el suport de: