Omplim els carrers de jocs i d’un gran COR

Us animem a emprendre un seguit d’accions en favor de la infància; implicant els centres, els infants, les famílies, equips educatius i entitats amigues en una activitat col·lectiva i simultània arreu del territori en favor dels Drets de l’Infant.

La reivindicació d’enguany suma al dret al joc, els drets relacionats amb la igualtat i la violència zero.

“L’infant té dret al  descans, al lleure, al joc  i a la participació en activitats culturals i artístiques. “ Article 31

“Els Estats membres han de respectar els drets enunciats en aquesta Convenció i assegurar-los a tots els infants sota la seva jurisdicció sense cap mena de discriminació, independentment de la raça, el color, el sexe, la llengua, la religió, l’opinió política o d’altra mena, l’origen nacional, ètnic o social, la posició econòmica, la incapacitat física, el naixement o qualsevol altra condició de l’infant, dels seus pares, o dels seus tutors legals”. Article 2

“L’educació ha d’anar adreçada a preparar l’infant a una vida responsable en una societat lliure, amb esperit de comprensió, pau, tolerància, igualtat entre els sexes i amistat”. Article 29

 

Activitats prèvies

 • Activitats de sensibilització i aprofundiment en la Convenció Drets.
 • Activitats vinculades a la preparació de l’acció col·lectiva i a la preparació de la jornada lúdic reivindicativa al carrer.
 • Difusió de la jornada lúdic reivindicativa i convidar a la participació.

Pitgeu aquí per descarregar-vos un recull d’activitats per treballar prèviament #DretalLleure amb els infants.

Pitgeu aquí per descarregar-vos la proposta de treball adreçada al Temps del migdia de les escoles que gestiona Fundesplai.

Jornada Lúdic reivindicativa i CORacció col·lectiva

 • Jocs al carrer relacionats amb la igualtat de gènere, la convivència i la pau.
 • Lectura d’un manifest col·lectiu.
 • Creem un gran COR. En el marc d’aquesta jornada i des de cada un dels territoris, proposem que tots els centres participem d’una acció col·lectiva que mostrarem a través de les xarxes socials el dia 20 de novembre: es tracta de construir un gran COR com a representació simbòlica de tots els valors que volem promoure. Cada centre, conjuntament amb els infants i joves,  triaran la forma en què es plasmarà aquest gran COR: dibuixat al terra, format per persones, fet de roba, a partir d’una coreografia… l’objectiu és implicar la ciutadania en la seva creació i enregistrar-lo per difondre’l a través de les xarxes socials el 20 de novembre.
 • #hastags : #DretalLleure   #encoratjat  .Els esplais de la Federació Catalana de l’Esplai a més a més dels #hastags anteriors  farem servir:  #esplaisambcor

Pitgeu aquí per descarregar-vos 9 propostes d’activitat per fer durant la jornada Lúdic reivindicativa 20 N.

 

 

 

 

Marc de referència

El 20 de novembre del 1989, l’Assemblea General de les Nacions Unides aprovava la Convenció sobre els Drets de l’Infant. Aquest tractat internacional reconeix els drets de tots els nens i nenes del món i és de caràcter vinculant. Això vol dir que els països que han signat la Convenció tenen l’obligació de difondre-la, respectar-la i fer que es compleixi. La Convenció suposa la culminació d’un llarg procés que començava després de la primera Guerra Mundial i té especial significació perquè:

 • És el Tractat Internacional de Drets més ratificat en el món. L’Estat espanyol la va ratificar al 1991.
 • És el primer instrument internacional de drets humans que combina plenament els principals drets civils, polítics, culturals, econòmics i socials.
 • És un tractat internacional recent i progressista. Els drets s’entenen com un tot indivisible i la posada en pràctica d’un dret no pot posar en perill el respecte per un altre.
 • Es reconeixen nous drets  que suposen un gran repte per a tota la societat com per exemple l’article 12, segons el qual, els infants tenen dret a expressar la seva opinió i a que es tingui en compte en tots els assumptes que els afecta.

Feu una ullada als vídeos de les campanyes anteriors