Mentoria Social

La Mentoria Social a Fundesplai és un projecte que funciona com a eina d’intervenció social promovent una relació de confiança i de respecte mutu entre persones adultes amb experiència, que s’ofereixen voluntàriament, per proporcionar un suport a persones joves que es puguin trobar en una situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social. Aquest projecte neix com a reforç per a les persones participants del projecte Tresca Jove.

La finalitat de la Mentoria Social és que la persona mentora voluntària “ajudi a fer camí” a la persona jove, per tal que aquesta pugui desenvolupar les seves potencialitats i construir el seu projecte personal i/o professional/laboral.

EL PROJECTE

 

 

 

 

QUÈ ÉS LA MENTORIA SOCIAL?

La Mentoria Social és un instrument d’intervenció que promou les relacions entre persones voluntàries que s’ofereixen per proporcionar suport individual, a persones que es troben en una situació de risc d’exclusió social o vulnerabilitat. Així doncs, en aquest procés s’aprofiten les capacitats i l’experiència de persones que es troben en una “situació normalitzada”  per proporcionar suport individual a d’altres persones en una situació de desavantatge social.

L’objectiu general del Programa Mentoria Social de Fundesplai és acompanyar a persones joves en el seu procés d’inclusió a la vida adulta, d’acord amb el propi projecte de vida per tal de reforçar aspectes com la seva inserció laboral, la formació continua al llarg de la vida i la consolidació del seu creixement personal. Aquest programa compta amb el suport de la Coordinadora de Mentoria Social.

LES LÍNIES DE TREBALL

Específicament, el Programa de Mentoria Social de Fundesplai busca millorar les expectatives i competències dels i les joves en tres línies de treball:

  1. Inserció laboral.
  2. Retorn al sistema formatiu
  3. Creixement personal, tot respectant els seus interessos i circumstàncies.

A més, vol facilitar eines als i les joves participants, per tal que preguin consciència de les seves potencialitats i limitacions.

PER QUÈ CREIEM EN EL PROGRAMA?

  • Possibilita que les persones joves dels diferents projectes i programes de Fundesplai coneguin a algú de fora del seu entorn de qui poder aprendre i amb qui poder comptar, sempre des del respecte, la proximitat i la confiança en un procés acompanyat per professionals, per a la seva inserció social i laboral.
  • És una oportunitat per a persones voluntàries que tenen l’ocasió per contribuir de manera significativa, en el present i futur dels joves que estan al programa Mentoria-Fundesplai, amb valor social.
  • És una oportunitat de col·laboració per a persones voluntàries amb perfils molt diversos, que tinguin ganes d’acompanyar a una persona jove durant el seu procés d’aprenentatge i creixement. Alhora guiar-la, orientar-la i recolzar-la,  tot fomentant la seva autonomia i responsabilitat en les accions que realitza.

Pots obtenir més informació descarregant el díptic del programa i llegint la notícia al Periódico.

Mentoria Social Fundesplai 2
Mentoria Social Fundesplai 1
Mentoria Social Fundesplai 3

PREGUNTES FREQÜENTS

 

 

 

 
Quines característiques ha de tenir la persona mentora?

Busquem persones que tinguin compromís, empatia, capacitat de lliurament als altres, amb una sensibilitat especial per escoltar i atendre a les persones, i amb capacitat per gestionar emocionalment les situacions difícils. Rang d’edat: de 25 anys endavant.

Quina dedicació suposarà el projecte per a la persona mentora?

El període del projecte és de mínim 6 mesos i amb una dedicació continuada, a través de:

  • Una formació 10 hores en Mentoria Social.
  • Una reunió amb el/la jove mentorat/da cada quinze dies (2h).
  • Trobades cada dos mesos amb l’equip tècnic referent

Aquest període inclou:

  1. Entrevista Inicial. Presa de contacte amb l’equip de Mentoria i compromís en el projecte. Formació en Mentoria Social.
  2. Contacte amb els i les joves que volen ser mentorats, establiment de compromisos per parelles i generació del pla de treball de mutu acord. Desenvolupament del pla de treball.
  3. Tancament del procés de Mentoria.
Quines tasques ha de fer la persona mentora?
  • Informar sobre els diferents recursos que existeixen a l’abast dels joves
  • Orientar tant a nivell laboral com formatiu, depenent de les preferències del/de la jove
  • Assessorar sobre temes i inquietuds que poden sorgir al/la jove en el seu procés vital
  • Realitzar el seguiment amb els tècnics referents del programa

Coneix +

PROJECTES VINCULATS A LA MENTORIA SOCIAL

A continuació us presentem alguns dels projectes de Fundesplai que s’han vinculat amb el programa de Mentoria Social en els darrers anys:

 

Testimonis

El Daniel es va incorporar al programa Tresca Jove  a l’any 2014, per poder-se formar en l’àmbit del lleure, ja que el seu objectiu professional sempre ha estat ser mestre de primària.

El fet que la persona mentora t’hagi acompanyat, en els darrers mesos, en la teva inserció sociolaboral i et faci d’assessor, que t’ha aportat?

M’ha aportat una oportunitat de parlar dels temes que m’interessen o m’afecten amb una persona amb més experiència i rebre consells a partir de la seva experiència. També m’ha ajudat a veure les coses des d’un punt de vista diferent.

Durant els mesos que has participat en la mentoria, us heu trobat cada dues setmanes… Com valores la dedicació del teu mentor, el Joan?

Molt positiva! En cada sessió quedàvem per la següent. Els temes que vam tractar van ser molt adequats a cada moment i la manera de tractar-los va ser molt bona… Cada sessió era molt profitosa.

 

Daniel Sotomayor

Jove mentorat

De l’experiència del Tresca  Jove, que és el programa que has participat, quines són els aspectes que més t’han satisfet?

Conèixer persones, aprendre coses noves, aprendre a gestionar una mica més les meves emocions… També he pogut treure’m un títol de monitor de temps de lleure  per poder treballar del que m’agrada.

El fet que una persona mentora t’acompanyi en la teva inserció sociolaboral i et faci d’assessor, què t’ha aportat?

Descobrir noves coses per poder treballar a nivell personal i m’ha ajudat a trobar nous cursos per formar-me.

El Manel i tu, us trobeu cada dues setmanes. La dedicació del Manel cap a tu, com la valores?

La valoro moltíssim, que una persona es dediqui a buscar recursos i opcions per a una altra persona es molt positiu i a mi m’ha ajudat força.

Sergi Fernández Sánchez

Jove mentorat

En Joan és membre actiu de l’associació Voluntaris en Assessoria Empresarial (VAE), és membre de la Junta Directiva de l’entitat. La seva trajectòria professional ha estat sempre vinculada al món de l’empresa.

Perquè confies el teu temps al projecte de mentoria de Fundesplai?

Perquè  crec que és una petita forma de treballar per l’ocupabilitat, de què està tant mancada Catalunya i Espanya.

Què és el que et resulta més atractiu de la teva experiència com a persona mentora?

Sentir-me útil en un projecte tan necessari com el Tresca Jove.

Des de la teva experiència com a persona mentor, ens pots donar 3 motius per “convidar” altres persones a incorporar-se al programa?

  • Sentir-se útil.
  • Entrar en un “món” d’ajuda a la joventut.
  • Col·laborar en un programa ben organitzat!
Joan Cuatrecasas

Jubliat, mentor d'en Daniel

Com va ser la seva presa de contacte amb el projecte Tresca Jove que inclou la Mentoria?

Va ser una proposta entre l’organització VAE i Fundesplai, i ens van dir si volíem participar, em va semblar interessant i em vaig decidir a fer-ho.

Per què va confiar en dedicar el seu temps, com a voluntari, al projecte, tot i que estava en fase “pilot” al  2013?

Em va semblar que valia la pena, era un projecte d’interès social. I les persones que hi ha darrere del projecte em van semblar gent molt implicada i compromesa.

Què és el que més li resulta atractiu de la seva experiència com a persona mentora?

A nivell personal, conèixer aspectes de la societat que desconeixia. A nivell social, crec que es un sistema efectiu per a la inserció sociolaboral dels joves.

Manel Carreres Seuba

Jubliat, mentor d'en Sergi

CONTACTE

 

 

 

 

Si tens interès en participar com a persona mentora voluntària en el projecte Mentoria Social, omple aquest senzill formulari de contacte perquè ens puguem adreçar a tu el més aviat possible. Moltes gràcies!

 

 

 

 

Digue'ns qui ets(Obligatori)
Nom i cognoms(Obligatori)
Subscripció butlletí
Política de privacitat(Obligatori)

AMB EL SUPORT DE

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment l’actualitat Fundesplai, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.
Subscriu-te per a l’educació, la convivència i la sostenibilitat!

  • This field is hidden when viewing the form

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai