QUÈ ÉS SPDJ?

SETMANA PELS DRETS DE LA JOVENTUT

Del 2 al 7 de maig de 2017

CENTRE ESPLAI- El Prat de Llobregat (Barcelona)

Com sorgeix el projecte? 

El projecte de la Setmana pels Drets de la Joventut s’inspira en l’experiència de la Semana por los Derechos de la Juventud que la Fundación SES d’Argentina porta a terme des de l’any 2007 a Chapadmalal (Argentina). Aquesta bona pràctica aglutina a organitzacions juvenils i socials de tot el país durant 4 dies, per promoure el protagonisme i la participació juvenil, i generar accions que tinguin major impacte en les polítiques públiques.

La Fundación SES d’Argentina, en el marc de la xarxa a La Liga Iberoamericana,  ha compartit aquest projecte amb tota la regió Iberoamericana per tal d’estendre l’experiència i sumar veus joves als processos de transformació social, i reivindicació de drets. Així sorgeix la iniciativa de replicar de forma adaptada el projecte de la Setmana pels Drets de la Joventut a Catalunya. Altres països com El Salvador, Bolívia, Equador, Paraguai, Brasil i Mèxic també s’han sumat al projecte.

A Catalunya, per sisena vegada a Europa, la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) organitza la Setmana pels Drets de la Joventut (SPDJ).

 Quins temes s’han treballat en les anteriors edicions?

 • La primera edició va tenir com a tema principal l’empleabilitat juvenil com a dret (2010).
 • La segona edició, durant el 2011, va posar l’accent en el dret a la participació des de l’activisme social i la transformació social.
 • A l’edició del 2012 es va abordar la importància del dret a participar i no estar exclòs: com a subtemes la diversitat sexual, la identitat i la convivència, i per últim,  l’oci nocturn.
 • A l’edició del 2013 es van treballar el dret a la salut i l’esport; la ciutadania crítica; reflexions entorn al present i futur, la vida, la feina…, aquí o a fora?
 • A l’edició del 2014 es va abordar els temes de: dret a la creativitat i la cultura; la manca d’oportunitats de feina entre els i les joves, als diferents països de la Unió Europea; o els temes de la educació inter-generacional, i al llarg de la vida.
 • A l’edició del 2015 es va abordar el benestar i la salut dins d’un triangle, sent els seus extrems les dimensions, físiques, mentals i socials.
 • A l’edició del 2016 es va treballar l’activació dels joves cap a la transformació social, implicants aquest per generar un canvi en el seu entorn social més quotidià.

Què és la ” SDPJ 2017″?

És un espai de reflexió i aprenentatge sobre els drets dels i les joves,  a partir de l’experiència de joves de Catalunya i alhora d’altres països. La bona experiència i la novetat del 2014 en la convocatòria ERASMUS PLUS, per enfortir el projecte a nivell de participació juvenil europea, ha fet que en aquest 2017 la convocatòria recolzi el projecte SPDJ 2017.

El projecte es durà a terme del 2 al 7 de maig a Centre Esplai, amb la participació de 30 joves del projecte: “Intercanvi de Joves amb la Setmana pels Drets de la Joventut 2017” Erasmus Plus, constituït per 15 joves de 2 països: Portugal i Catalunya. D’altra banda, els dies 5, 6 i 7 de maig, com tradicionalment s’ha realitzat, l’activitat comptarà (a més d’aquests 30 joves) amb la participació de més de 100 joves dels diferents projectes que té la Fundació Catalana de l’Esplai.

El tema central d’aquesta edició SPDJ 2017 és:

Traball, Participació i Educació

La joventut d’avui i els reptes de futur

La Setmana pels Drets de la Joventut s’ha posat en marxa, a partir de la generació d’un treball amb els i les joves per poder preparar algunes de les propostes d’activitats que es desenvoluparen.

En les setmanes prèvies a la trobada, els i les joves que participen del grup motor, s’han trobat de manera grupal per debatre, compartir i projectar les seves inquietuds, i formes d’entendre tant els seus drets, com la seva situació de vulnerabilitat com a joves. Aquestes reflexions es materialitzaran en accions que permetran desenvolupar la proposta de la SPDJ 2017.

Apostem per construir un treball en xarxa entre diferents joves, sigui des de les seves experiències, des dels seus territoris, tenint en compte no només els resultats del projecte, i sí molt especialment els processos de conformació del mateixos.

La Setmana pels Drets de la Joventut 2017 pretén els següents objectius:

 • Generar i promoure espais de participació i lideratge juvenil, plurals, que fomentin la reflexió crítica i activa entre els i les joves, sobre la situació dels drets juvenils a Catalunya, Europa i al món: fomentant espais que facin visibles les estratègies i les eines que en possibiliten la materialització dels drets, amb les pròpies persones joves i les seves experiències com a protagonistes. Tot això en un context multilingüe i intercultural, potenciant alhora la cohesió social europea.
 • Consolidar un espai de participació concret previ: el grup motor de joves vinculat al VIII Foro Iberoamericano que lideren el projecte Setmana pels Drets de la Joventut 2017, conformat per joves d’entitats i organitzacions que treballen amb joves i pels joves, i fruit del treball en xarxa (nacional, internacional i europeu), acorden el projecte i  es coresponsabilitzen de la seva execució, disseminació dels resultats. Potenciant l’empoderament dels joves a través de l’autogestió, el lideratge juvenil i la potenciació de les seves capacitats.
 • Promoure la ciutadania activa dels joves participants des de la perspectiva dels seus drets, tot enfortint el concepte de ciutadania europea.
 • Donar veu a les persones joves de 16 a 25 anys, per tal que les seves demandes siguin escoltades i fer-les protagonistes en l’exercici dels drets. aprenentatge entre iguals, a partir del intercanvi d’experiències i bones pràctiques.

Com hi puc participar?

Sempre vinculat a un grup juvenil o associació…

Facebook  pàgina. setmanadretsjoventut

Facebook perfil: https://www.facebook.com/setmanajoventut.fce

Twitter www.twitter.com/setmanajoventut

Blog http://projectes.fundesplai.org/setmana-drets-joventut/

Edats: Joves a partir de 16 anys, amb referent i/o educador/a, i membres de grups i entitats juvenils.

Inscripcions. Per tal de garantir la participació de totes les persones joves que vulguin assistir a l’activitat, ja sigui mitjançant una inscripció individual o grupal, podeu fer la vostra inscripció a partir de la primera setmana d’Octubre

Cost: 10€ per persona, participar el divendres dia 5, dissabte 6 i diumenge 7. En breu a les incripcions podreu trobar el detall.

Entitats impulsores 2017

 • FUNDESPLAI- Fundació Catalana de l’Esplai
 • Federació Catalana de l’Esplai, Esplai Fontsanta-Fatjó, Cornellà de Llobregat
 • Fundación Esplai
 • La Liga Iberoamericana de Organizaciones de la Sociedad Civil, Iberoamèrica
 • Projectes del Departament d’Acció Social de la Fundació Catalana de l’Esplai

Organitza:

Fundació Catalana de l’Esplai

La Liga Iberoamericana