QUÈ ÉS LA SPDJ?

SETMANA PELS DRETS DE LA JOVENTUT

Del 12 al 18 de novembre de 2018

CENTRE ESPLAI- El Prat de Llobregat (Barcelona)

Com sorgeix el projecte? 

El projecte de la Setmana pels Drets de la Joventut s’inspira en l’experiència de la Semana por los Derechos de la Juventud que la Fundación SES d’Argentina porta a terme des de l’any 2007 a Chapadmalal (Argentina). Aquest projecte aglutina organitzacions juvenils i socials de tot el país durant 4 dies, per promoure el protagonisme i la participació juvenil, i generar accions que tinguin major impacte en les polítiques públiques.

La Fundación SES d’Argentina, en el marc de la xarxa a La Liga Iberoamericana,  ha compartit aquest projecte amb tota la regió Iberoamericana per tal d’estendre l’experiència i sumar veus joves als processos de transformació social, i reivindicació de drets. Així sorgeix la iniciativa de replicar de forma adaptada el projecte de la Setmana pels Drets de la Joventut a Catalunya. Altres països com El Salvador, Bolívia, Equador, Paraguai, Brasil i Mèxic també s’han sumat al projecte.

A Catalunya, per novena vegada a Europa, la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) organitza la Setmana pels Drets de la Joventut (SPDJ).

 Quins temes s’han treballat en les anteriors edicions?

 • La primera edició va tenir com a tema principal l’empleabilitat juvenil com a dret (2010).
 • La segona edició, durant el 2011, va posar l’accent en el dret a la participació des de l’activisme social i la transformació social.
 • A l’edició del 2012 es va abordar la importància del dret a participar i no estar exclòs: com a subtemes la diversitat sexual, la identitat i la convivència, i per últim,  l’oci nocturn.
 • A l’edició del 2013 es van treballar el dret a la salut i l’esport; la ciutadania crítica; reflexions entorn al present i futur, la vida, la feina…, aquí o a fora?
 • A l’edició del 2014 es va abordar els temes de: dret a la creativitat i la cultura; la manca d’oportunitats de feina entre els i les joves, als diferents països de la Unió Europea; o els temes de la educació inter-generacional, i al llarg de la vida.
 • A l’edició del 2015 es va abordar el benestar i la salut dins d’un triangle, sent els seus extrems les dimensions, físiques, mentals i socials.
 • A l’edició del 2016 es va treballar l’activació dels joves cap a la transformació social, implicants aquest per generar un canvi en el seu entorn social més quotidià.
 • I per últim, a l’edició de l’any passat, i coincidint amb el VIII Foro Iberoamericano: Haciendo política Juntos, organitzat per la Liga Iberoamericana i Fundación Esplai, els i les participants van treballar entorn els eixos del treball, la participació i l’educació.

La SPDJ 2018

La proposta 2018 segueix apostant per la creació d’espais de reflexió i aprenentatge sobre aspectes i temàtiques actuals i relacionades amb els drets de les persones joves. El projecte es durà a terme del 12 al 18 de novembre a Centre Esplai, amb la participació de 30 jove de Portugal i Catalunya del projecte Erasmus Plus “Intercanvi juvenil per la violència 0 i la igualtat de gènere”,  i més de 100 joves dels diferents projectes de Fundesplai que participaran de les propostes del divendres 16 al dissabte 17 de novembre.

El tema central d’aquesta edició de la SPDJ tractarà la violència 0 i la igualtat de gènere i pretendrà l’objectiu de generar i promoure espais de lideratge juvenil on fer visibles les accions dels i les joves en relació a l’eix temàtic de la violència 0 i la igualtat de gènere. Pretenem generar experiències i intercanvis educatius amb una perspectiva més enllà del seu entorn proper, i des d’una mirada de drets humans amb les persones joves com a protagonistes.

I com ho farem?

 • Primera fase: Rols i estereotips de gènere. DESPERTA

En aquesta primera fase proposem un treball introspectiu, de reflexió sobre els rols i estereotips de gènere. Començar a partir del treball previ realitzat per cada grup ERASMUS, des dels seus propis contexots i des de les dades reals existents en els diferents països, facilitarà una base amb la qual poder prendre consciència de la realitat i reflexionar de com actuo jo davant d’aquesta, descobrir que saben i que no saben els i les joves, provocar reflexions, i aprendre quins són els estereotips de gènere.

 • Segona fase: Noves masculinitats i empoderament de la dona. MIRA’T

En aquesta segona activitat la proposta se centra en les noves masculinitats i en l’apoderament de la dona. Per a realitzar aquesta proposta cal dedicar temps a la vivència, que resulta ser el centre del projecte i on s’intensifica.

 • Tercera fase: Conclusions. COMENÇA!

Des del treball previ, i des de les experiències anteriors, proposem una dinàmica d’acció cap a una nova actitud, una acció que trenqui creences i construeixi noves mirades i noves actituds.

 • Quarta fase: POSADA EN ESCENA

Des de les conclusions establertes i consensuades pels participants en l’intercanvi, proposarem una posada en escena d’aquestes a partir les tècniques del teatre de l’oprimit.