Excursionisme i implicació en el territori

 

“(…) Com pot ser comprat o venut el cel, o l’escalfor de la terra? Se’ns fa estranya, aquesta idea. No són pas nostres la frescor de l’aire, ni el llambreig de l’aigua. (…) Això sabem: la terra no pertany a l’home; l’home pertany a la terra. Això sabem. Tot va enllaçat, com la sang que uneix a una família. Tot va enllaçat (…). Tot el que li ocorri a la terra, li ocorrerà als fills de la terra. L’home no va teixir la trama de la vida; ell és només un fil. El que fa amb la trama l’hi fa a si mateix (…).”

Fragments de la carta del Gran Cap Seattle, de la tribu dels Swamish, a Franklin Pierce President dels EUA (1855).

bbbbbbbbbbbbbbbbb

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

Excursionisme i implicació en el territori

Amb aquestes belles paraules en defensa del medi ambient volem presentar-vos la proposta de treball que desenvoluparem durant el curs 2016-2017 amb la finalitat de fer un pas més en el foment dels valors de l’excursionisme. El que plantegem és seguir fent una descoberta del territori i de l’entorn natural orientada a l’acció i vers els valors del servei. És a dir, animar els infants, els grups de joves, les famílies, a participar de projectes de sensibilització, recuperació i protecció del medi ambient per desenvolupar una ètica ambiental basada en la responsabilitat social, en la preocupació per totes les formes de vida i en el compromís per treballar amb i per a tots.

bbbb

Fer servei junt amb altres entitats

A Catalunya existeix una àmplia xarxa d’organitzacions que promouen programes i accions de conservació del medi ambient. La nostra organització, Fundesplai, també desenvolupa una tasca important en aquest àmbit amb activitats d’educació ambiental i projectes de custòdia del territori.

Des de la Federació ens hem posat en contacte amb diverses entitats per a conèixer més a fons les seves propostes. Es tracta d’entitats de gran incidència territorial, diverses en les seves àrees d’actuació i amb experiència en el treball en xarxa. Moltes d’elles, a més a més, hi vinculen propostes específiques per als esplais.

bbb

Què us proposem?

Que indagueu en aquestes entitats i si sintonitzeu amb els seus objectius i àmbits d’intervenció us plantegeu una acció de col·laboració que impliqui la participació dels vostres infants, joves, famílies…Si com esplai ja esteu col·laborant amb alguna associació, xarxa o  programa mediambiental, la clau serà aprofundir, ampliar i millorar aquesta relació per extreure-li tot el suc educatiu.

fundesplai

Fer de pagès, investigar el barri, col·laborar amb un pastor, fer custòdia a les cases de colònies… són algunes de les iniciatives del Departament d’Educació Ambiental per engrescar els infants a descobrir i comprometre’s amb la cura de l’entorn natural. 3 propostes: fitxa-custodia-del-territori-a-les-cases-de-colonies-de-fundesplai ; fem-de-pastors ;fem-de-pagesos-per-un-dia

projecte-rius

L’Associació Hàbitats ens anima a participar del seu projecte per estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels nostres rius. fitxa-projecte-rius

setmana-natura

Campanya dirigida a promoure activitats a tot Catalunya per conscienciar sobre la importància de tenir cura de la nostra natura. fitxa-setmana-natura

logo_cami

 

 

L’Associació PAS Amics del Camí – Serveis de Participació i Sostenibilitat, ens convida a participar de la proposta “Vetlladors del Camí”, Excursionisme i acció de servei tot senyalitzat camins de la ruta que eneix bona part del territori català.fitxa-elcami

accio-natura-boscos-madurs

Acció Natura ens proposa la iniciativa Boscos Madurs, a través de la qual, podem col·laborar en la preservació de boscos d’alt valor natural del nostre país. fitxa-boscos-madurs

Plantejament pedagògic general

Una de les millors metodologies per desenvolupar aquesta proposta és l’aprenentatge servei (APS). El seu valor afegit és indiscutible per diferents raons:

  • Perquè l’APS planteja la necessitat de respondre a problemes socioambientals que sorgeixen de la mateixa lectura de la realitat dels participants.
  • Perquè l’APS aporta una dimensió d’acció comunitària per a la transformació i millora del medi ambient. Implica xarxa i treballar amb d’altres.
  • Perquè l’APS permet activitats basades en el desenvolupament d’habilitats per al pensament crític i el desenvolupament de competències per a l’acció.

Tot i la tipologia-projectes-aps-i-medi-ambient que poden emprendre, resumim en aquest gràfic les principals idees relacionades amb el servei i l’aprenentatge.

grafic-2Fixem els objectius educatius

Naturalment, en funció del grau de maduresa dels nois i les noies i de l’experiència en el treball per projectes concretarem els objectius encaminats a desenvolupar les accions de conservació de la natura. De forma transversal ens proposarem tendir a la màxima autogestió i protagonisme infantil i juvenil.

grafic-3

Desenvolupem la metodologia APS en les propostes d’implicació en el territori

L’aprenentatge servei enriqueix la metodologia del projecte, transformant el procés i reorientant la seva finalitat envers el bé comú. Aprofitem aquests valors i tinguem present aquestes 5 fases a l’hora d’impulsar una proposta d’implicació en el territori. 

A títol orientatiu us desem un exemple de pla-de-treball-anual.

grafic-5

 

 

 

Fer Descobertes

Escollir i comprometre's

Aprenentatges previs i acció de servei

Valorar i celebrar l'experiència

Ambaixadors de la Natura

Aquestes fitxes s’han elaborat amb el suport de:

"Anem d'Excursió" . Lletra i música d'Edgar Catalan. Rumba sin Rumbo.