Jornada formativa nuSOS: 24 d’octubre virtual

 

 

 

 

 

 Ens retrobem en aquesta segona jornada per conèixer els recursos nous del segon any de desenvolupament de la proposta educativa nuSOS i generar espais de reflexió i formació per afrontar els reptes educatius i socials actuals.

Degut a l’evolució de la pandèmia la trobada serà virtual i no semi presencial com havíem previst inicialment.

 

 

Dissabte 24 d’octubre: Format virtual. De 10.00 h a 13 h
Data límit d’inscripció: dijous 22 d’octubre!

  • 10.00 h Novetats proposta educativa nuSOS.
  • 10.30 h Taula rodona Interculturalitat i educació, reptes per construir una societat inclusiva i cohesionada. Amb la participació de:
    • Carlos Giménez, Catedràtic de Antropología social y aplicada de la Universidad Autónoma de Madrid i Director del Instituto Universitario de Derechos Humanos, Democracia, Cultura de Paz y no Violencia (DEMOSPAZ).
    • Míriam Hatibi, membre activa de la comunitat musulmana, consultora de comunicació i portaveu de la Fundació Ibn Battuta.
    • Nadia Ghulam, activista dels Drets Humans i la Pau, educadora social i membre de l’equip de continguts i innovació a Fundesplai.
  • 11.25 h Descans. Concurs “El protocol COVID 19 de lleure i extraescolars a examen”. Accepteu el repte? Participeu d’aquest concurs i guanyeu un lot de materials educatius pel vostre centre.
  • 11.45 h 9 tallers simultanis.

1. Com s’aprenen els prejudicis racials i com podem educar per a combatre’ls?
Carme Diaby

A partir de l’experiència personal de la Carme Diaby, educadora d’origen senegalès, analitzarem què significa créixer en una societat que encara es manifesta racista i quines implicacions té per a les persones que viuen aquestes discriminacions. Així mateix, es parlarà sobre les estratègies que poden ser útils perquè els infants valorin positivament la diversitat i aprenguin a conviure en entorns cada cop més pluriculturals.

2. Què està passant als camps de refugiats a Lesbos?
Joaquin O’Ryan (Lesvos Solidarity) i Estelle Jean (Ioga – Sports).

Volem conèixer i sensibilitzar sobre la situació en la què es troben les persones refugiades a Lesbos en un context agreujat per la pandèmia i l’incendi que ha destruït Mória, un dels principals camps de refugiats a Grècia. En quina situació es troben ara aquestes persones i molt particularment els infants? Què fa Europa al respecte? Vulnera o preserva els seus Drets Humans? Què podem fer des de l’acció social i educativa? de la mà de dues entitats que treballen sobre terreny coneixerem de primera mà l’estat de la qüestió i es plantejaran propostes d’acció. 

3. Com podem educar per l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)?
 Marina Piquet

Aprendrem què son els ODS en el marc de l’Agenda 2030 i debatrem com pocdem contribuir al seu assoliment i com vincular-los amb la nostra tasca professional. A més a més, analitzarem quines pràctiques educatives duem a terme des del lleure en clau ODS i de quina forma podem incrementar el seu abast i impacte.

4. Com afrontem les situacions d’estrès?
Alex Muñoz

L’objectiu de la sessió serà poder prendre consciencia de quines són les situacions que generen estrès i com incorporar estratègies que ens ajudin a gestionar-lo.

5. Com podem acompanyar els nostres infants a nivell emocional i en el procés de dol?
Diona González

La idea principal del taller és apropar-nos d’una manera respectuosa i educativa a l’infant, en el procés d’acompanyament al “dol i la pèrdua” usant diferents recursos de l’educació emocional.

6. Mitjans de comunicació i Xarxes Socials. Un terreny per al masclisme?
Marc Alcaraz

Reflexionem sobre els mitjans de comunicació i les xarxes socials com a transmissors de valors i per tant com a agents educatius a tenir en compte. Quin paper hi juguen per a l’extensió del masclisme o per el contrari per a promoure el feminisme? Què hi passa a Tik Tok? I a Instragram? Analitzem a través d’exemples la realitat d’aquestes apps i d’altres per entendre com infants i joves es comuniquen i comparteixen informació especialment pel que fa al gènere i a les relacions.

7. Els colors de la ciència.
Anabel Pérez

Els Colors de la ciència és una activitat STEAM per treballar amb els nens i nenes els colors primaris a través de la creació d’un tint natural. Una activitat que fomenta la creativitat i l’interès cap a la ciència i que permet observar les empremtes dactilars.

8. Muntem el nostre Escape Room
Laura Chamero

A través d’una metodologia explicativa ens introduirem en els jocs digitals de escape room. Explicarem les claus per a construir un escape room i parlarem del seu seu potencial educatiu per apropar els infants a les comptències digitals.

9. Redissenyar els jocs en temps de COVID
Oriol Ripoll

Amb pandèmia o sense el joc continua sent l’experiència d’aprenentatge més significativa per a la infància. En aquest taller compartirem diferents recursos i experiències relacionades amb el potencial dels vídeo jocs.

13.00 h Final de la jornada

 

Pin It on Pinterest

Share This