Encoratja’t per la diversitat

És una campanya per reivindicar la singularitat de totes les persones promovent el dret a la diferència i a la diversitat de gènere, afectiva i sexual.

Amb aquesta acció volem afavorir la reflexió al voltant dels següents drets de la Convenció: Dret a la no discriminació (art. 2) i el Dret a educar-se envers una cultura de pau (art.29).

La proposta de treball planteja la realització d’activitats amb els infants i joves i el desenvolupament d’una acció reivindicativa al carrer el mateix 20 de novembre o en els dies propers a aquesta data. Acció que conclourà amb la lectura d’un manifest col·lectiu.

Difusió de la campanya a les xarxes: #encoratjatxladiversitat , #dretaladiversitat , #lgtbi

 

Objectius generals

  • Reivindicar el dret a la diversitat i el respecte a les diferències.
  • Conèixer els conceptes relacionats amb sexe, gènere i orientació sexual.
  • Conèixer la figura de diferents referents del món LGTBIQ+ i la lluita i activisme d’aquest col·lectiu.
  • Fer incidència política i donar a conèixer la proposta EnCORatja’t al nostre entorn.

 

Acció reivindicativa: “Posa’t al meu lloc”

Acció reivindicativa per celebrar el 20 de novembre de 2018. Una activitat col·lectiva i simultània arreu del territori català a favor dels Drets de l’Infant i per a reivindicar el Dret a la diversitat.

L’acció consistirà en demanar la col·laboració als ajuntaments per tallar algun carrer de la ciutat i  realitzar jocs amb els infants, les famílies i la comunitat. Jocs per sensibilitzar sobre el dret a la diferència. Així mateix, durant l’acte, volem pintar algun espai del mobiliari públic (preferiblement un banc) amb la bandera LGTBI, símbol que representa la nostra reivindicació en un dia tan especial. Finalitzarem l’acció amb la lectura d’un manifest col·lectiu.

Important comptar amb la participació activa i el lideratge dels infants i joves en la preparació i realització d’aquesta activitat reivindicativa. Recordeu que per a realitzar qualsevol acció al carrer cal demanar permisos als ajuntament. Aquí us deixem un model de carta per gestionar-ho.

 

Descarrega’t aquí el projecte i les activitats

Annex activitats petits. 

Annex activitats joves. 

Vídeos de campanyes anteriors

La Convenció dels Drets de l’Infant, marc de referència del projecte

El 20 de novembre del 1989, l’Assemblea General de les Nacions Unides aprovava la Convenció sobre els Drets de l’Infant. Aquest tractat internacional reconeix els drets de tots els nens i nenes del món i és de caràcter vinculant. Això vol dir que els països que han signat la Convenció tenen l’obligació de difondre-la, respectar-la i fer que es compleixi. La Convenció suposa la culminació d’un llarg procés que començava després de la primera Guerra Mundial i té especial significació perquè:

  • És el Tractat Internacional de Drets més ratificat en el món. L’Estat espanyol la va ratificar al 1991.
  • És el primer instrument internacional de drets humans que combina plenament els principals drets civils, polítics, culturals, econòmics i socials.
  • És un tractat internacional recent i progressista. Els drets s’entenen com un tot indivisible i la posada en pràctica d’un dret no pot posar en perill el respecte per un altre.
  • Es reconeixen nous drets  que suposen un gran repte per a tota la societat com per exemple l’article 12, segons el qual, els infants tenen dret a expressar la seva opinió i a que es tingui en compte en tots els assumptes que els afecta.