Encoratja't

Amistat i convivència

 

L’amistat és un dels valors més preuats per ser feliç i implica una bona dosi de respecte, i de cura envers un mateix i envers l’altra persona. Com triem les amistats i el vincle afectiu que hi establim determina les bases sobre les quals construïm unes relacions interpersonals positives i una convivència lliure d’exclusions.

El respecte i molt particularment el respecte a la diversitat i la diferència constitueix un dels valors essencials per saber conviure en pau. Remet al reconeixement dels drets i la dignitat de les altres persones.

Tenir cura és probablement una de les necessitats i de les actituds que més ens humanitzen. Està relacionada amb l’afecte, l’empatia, la solidaritat, el respecte i no es pot desvincular de les relacions interpersonals. La socialització basada en els estereotips de gènere tradicional associen la cura a la feminitat, a més a més de dirigir-la, gairebé sempre, cap a algú extern. Per contra, s’allunya de la masculinitat si no és per relacionar-la amb tenir cura d’un mateix entès com a benefici propi.

Aprendre a tenir cura d’un mateix o d’una mateixa i aprendre a tenir-ne cura d’una altra persona, en termes de benestar i felicitat, és essencial per a noies i nois, per canviar les relacions actuals entre homes i dones. Més enllà de la qüestió del gènere, cal recordar que som éssers interdependents i vulnerables. Com diu Montse Boher “la consciència de la pròpia vulnerabilitat és necessària per gaudir d’una bona salut emocional i és el punt de partida per una solidaritat autèntica: ens necessitem els uns als altres”.

 

Què podem fer?

  • Potenciar l’autoconeixement per reforçar l’autoestima i la seguretat, pilars d’un bon desenvolupament emocional.
    Treballar el respecte i l’empatia com a actitud indispensable per aprendre a conviure.
  • Fer activitats encaminades a estimular la convivència positiva, que potenciïn les relacions interpersonals, la cohesió de grup, l’expressió d’afecte i de sentiments.
  • Plantejar-se algunes dinàmiques per separat. Amb els nois activitats més calmades i de contacte físic com, per exemple, fer-se massatges mútuament. I amb les noies activitats que les ajudin a expressar els seus propis desitjos i necessitats. Activitats d’autoafirmació.
  • (…)

Crec que aprendre a posar-se a la pell de l’altre és el primer requisit per considerar l’altre una persona amb els mateixos drets que tu i, per tant, mereixedora del mateix respecte.

Gemma Lienas

Escriptora, professora i feminista

Activitats

  • 15 curtmetratges per a fomentar l’amistat. Recopilació de curtmetratges per a fomentar l’amistat d’entre infants de 3 a 12 anys (infantil i primària) i el que aquest concepte implica: afecte, empatia, comprensió, lleialtat…
  • De tot COR Us proposem unes activitats per activar i fomentar estratègies emocionals saludables.
  • Detectiu de les emocions Us proposem que els infants i joves, es converteixen en detectius i descobreixen les seves pròpies emocions, a través d´un conjunt d´activitats d´educació emocional per treballar els conceptes com l´autoconcepte, l’autoconeixement, l´autoestima, l’empatia etc.
  • El barret dels somnis En aquesta activitat ens plantegem dur a terme una creació plàstica que estimuli l´autoconeixement i la capacitat de comunicació i d´expressió dels sentiments.
Trobareu moltes altres propostes de treball  i lectures de referència a l’apartat de Recursos

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai