Encoratja't

Segon any de desplegament de l’EnCORatja’t

És imprescindible que continuem treballant les qüestions de gènere i que sigui un eix transcendent en els nostres projectes educatius , entre moltes altres coses, perquè la cultura de la pau i el diàleg constitueixi el pilar fonamental de la convivència; Perquè els nois aprenguin que mostrar actituds de cura, sensibilitat, coresponsabilitat no els resta atractiu i tampoc no els fa “menys homes”; Perquè les noies han d’aprendre a detectar les relacions abusives i alliberar-se dels clixés d’inferioritat; Perquè volem superar el binarisme respectant i valorant la diversitat de persones, d’identitats i d’expressions afectives i de gènere.

Si haguéssim de triar una idea força per aquest segon any seria “de la transformació personal a la transformació de l’entorn”. Això significa, d’una banda, sumar al treball més introspectiu, el foment de pràctiques que estimulin la participació i la mobilització social dels infants i que aquestes contribueixin a donar visibilitat a la lluita contra les desigualtats. I d’altra banda, coresponsabilitzar-nos amb la transformació dels centres perquè aquests incorporin els principis de la coeducació i les noves generacions d’educadores i educadors eduquin els infants amb coherència amb aquests.

Perquè a la fi volem una societat lliure de violència on totes les persones puguem educar-nos en el respecte a la diferència i expressar-nos amb llibertat.

Eixos d’aprofundiment

Amb el benentès que cada centre hauria de fer balanç dels objectius assolits durant el primer any de desplegament de la proposta educativa,  proposem aprofundir en els següents eixos:

Eines i activitats per treballar aquests temes. Aquí.

Reptes col·lectius

Els reptes col·lectius vinculats a la proposta educativa mobilitzen el conjunt de projectes i esplais que agrupa Fundesplai en un temps acotat. Tenen per objectiu reforçar la visibilitat del treball que desenvolupem i fer incidència pública en els territoris i al món a través de les xarxes socials.

EnCORatjat’s per la diversitat. 20 de novembre, en el marc de la celebració dels drets de l’infant. Una proposta per reivindicar la singularitat de totes les persones promovent el dret a la diferència i a la diversitat de gènere i afectiva i sexual.

Dones enCORatjades. 8 de març, dia internacional de la dona . Campanya que donarà continuïtat a la proposta de la gimcana de les dones encoratjades per donar visibilitat a les contribucions de les dones al llarg de la història.

Enfront de l’assetjament #Mou-te! . 2 de maig, dia mundial contra el bullying, (UNESCO). Mitjançant la música i la creació de coreografies proposem una campanya de conscienciació sobre el problema de l’assetjament entre iguals a les xarxes socials.

Cada una d’aquestes campanyes anirà acompanyada de recursos didàctics per facilitar el treball dels equips.

La “Colla EnCORatjada”, eix d’animació

La “Colla enCORatjada” de la mà de la Carlota, en Marc, la Mireia, en Miquel, la Berta, en Said i l’Eli, pren més protagonisme aquest curs. Hem actualitzat aquesta proposta gràcies a l’assessorament de diverses persones expertes i el primer canvi el trobareu en el mateix títol, de “tribu” a “Colla” ja que aquest terme s’aproxima més a la idea de grup i és un mot més popular en l’àmbit educatiu del lleure.

La Colla enCORatjada lluita contra les injustícies i defensa les companyes i els companys que pateixen, però també ajuda als nois i les noies que mostren agressivitat a transformar-la en els valors que tots desitgem. La força de la Colla és la força del grup. Formar part d’aquesta Colla és una oportunitat per reforçar les actituds positives en les relacions humanes, aquelles actituds que construeixen ciutadanes i ciutadans cooperatius, solidaris, amb capacitat transformadora i amb esperit crític.

La proposta inclou 7 activitats que es poden seqüenciar al llarg del curs, perquè els infants puguin reflexionar sobre diversos temes relacionats amb la igualtat, els estereotips, el bullying, etc. i aprendre habilitats per gestionar millor els conflictes. La idea és que, mica en mica,  puguin plantejar-se la idea de crear la seva “Colla EnCORatjada” .

Descarrega’t la proposta de la Colla enCORatjada.

Maletes pedagògiques

La maleta pedagògica és un recurs nou de lectura i de jocs que vol ajudar als infants i a les educadores i els educadors a divertir-se mentre aprenent i practiquen els valors vinculats a la proposta educativa del curs.

La maleta tindrà un funcionament itinerant entre les escoles i els esplais amb l’objectiu de generar oportunitats de diàleg i d’intercanvi.

Cada maleta conté 15 recursos, entre lectures i jocs, relacionats amb la igualat de gènere i la violència zero.

Tots els esplais de la Federació Catalana de l’Esplai i les escoles amb les quals treballa Fundesplai poden sol·licitar la maleta pedagògica adreçant-se als seus equips de seguiment tècnic.

Si ets un esplai de la Federació i vols sol·licitar la maleta llegeix les normes d’ús i emplena aquest formulari.

Formació

El Centre de Formació de Fundesplai en col·laboració amb la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere i la Universitat de Barcelona i altres col·laboradors, us ofereix un ventall de propostes  formatives de diferents intensitats perquè pugueu adquirir els coneixements necessaris per treballar a fons els continguts de la proposta educativa.

Formacions i tallers pels equips educatius, els infants i joves i les famílies.

Els esplais de la Federació Catalana de l’Esplai, a més a més,  disposen d’un catàleg de formacions amb activitats subvencionades. Parleu amb el/la vostra tècnica de seguiment per a més informació.

Si vols contactar amb el centre de formació de Fundesplai:  93 551 15 33
formacio@fundesplai.org

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai