títol MENJAREPTES

Eix d’animació de 12 a 17 anys

franja verduretes
Menjareptes_alimentacio_Fundesplai_rodo

Els MenjaReptes són propostes d’Aprenentatge i Servei que plantegen l’exploració de diversos temes relacionats amb l’alimentació i la sostenibilitat a partir de proves i reptes. S’orienten a la mobilització i el compromís social.

Cada MenjaRepte planteja una problemàtica vinculada al sistema d’alimentació i el model de consum. Inclou un conjunt d’activitats i proves d’exploració i sensibilització i una proposta de treball que és una crida a la participació i el servei a la comunitat.

franja verduretes

Orientacions pedagògiques

Els MenjaReptes són propostes de petits projectes basats en la metodologia de l’Aprenentatge Servei pensats per als nois i noies majors de 12 anys. S’orienten a la mobilització i el compromís social.

Cada MenjaRepte inclou un conjunt d’activitats i proves d’exploració i sensibilització que es plantegen en format online i estan basades en la dinàmica d’escaperoom.

És important que els equips educatius les realitzeu prèviament i tingueu en compte els aspectes tècnics abans de presentar-les als grups de joves. Naturalment totes les activitats es poden adaptar a un format més tradicional.

Treballeu els aspectes que considereu rellevants i s’ajustin millor a la comprensió i maduresa del vostre grup. També a les vostres possibilitats d’intervenció. No cal fer-ho tot.

Els reptes estan pensats perquè es puguin desenvolupar al llarg del curs escolar, seguint una lògica temporal (primer, segon i tercer trimestre).

Un tema que hauríeu de valorar és la possibilitat d’oferir un premi o incentiu als i les joves quan superin un MenjaRepte: amb una sortida que els faci especial il·lusió; amb un diploma; amb un reconeixement públic, etc.

Els reptes

Repte LES CUES DE LA FAM

Planteja la col·laboració amb entitats del territori per a recaptar aliments. S’inscriu en el marc de la primera campanya col·lectiva: celebració dels Drets de l’infant, 20 de novembre.

Repte CONTAGIEM

Convida a la creació d’un Kamishibai perquè els infants més petits s’apropin a la natura. Es vincula amb la proposta de cultivar un hort.

Repte SOBREENVASATS

Interpel·la a l’acció per a sensibilitzar sobre els residus que genera l’envasat excessiu dels aliments. Es relaciona amb la segona campanya col·lectiva que impulsarem el 26 de març, en el marc del Dia Mundial del Clima i d’Adaptació al Canvi Climàtic.

Repte ALIMENTS QUILOMÈTRICS

Proposa col·laborar amb algun productor/a d’aliments local i organitzar col·lectivament algun d’un punt de circuït curt (o Km 0) per donar a conèixer els beneficis del consum de proximitat.

frase_alimentacio_Fundesplai_verd
franja verduretes

Altres elements clau

Activitats

Activitats de lleure per a totes les edats enfocades a despertar l’esperit crític i aprofundir en la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN.
Educació per l’alimentació sostenible i saludable.

Quadern pedagògic

Encara no te l’has llegit? Te’l pots descarregar per aprofundir en les temàtiques de la proposta educativa i aclarir conceptes per fer front a aquesta aventura educativa.

Reptes col·lectius

Amb els reptes col·lectius ens mobilitzem en un moment puntual per reforçar la incidència pública.
#DretAlimentació20N (novembre 2021)
#Alnatural (març 2022)

Amb la col·laboració de