INFORME ANUAL 2021

INFORME ANUAL 2021

UNA ETAPA PER IMAGINAR NOVES RESPOSTES A LES DEMANDES SOCIALS

El 2021 ha estat un any clau per a Fundesplai, després dels moments més durs de la pandèmia que van marcar el 2020. Un any per iniciar una etapa que ens ha permès imaginar noves respostes a les demandes socials, en el marc dels valors de la convivència i la sostenibilitat, i reforçar el nostre impacte per contribuir a un desenvolupament més equitatiu de la societat i més respectuós amb el planeta.

FUNDESPLAI A CATALUNYA

FUNDESPLAI A CATALUNYA

XIFRES D’IMPACTE

XIFRES D’IMPACTE

Persones a les quals arriba la nostra acció

Beques d'activitats d'estiu

Ajuts per a colònies escolars

Ajuts per a colònies en família

Ajuts per a activitats de vacances i excursions

Beques d'un mes en menjadors escolars

ESPLAIS

Esplais i projectes de lleure

Participants a esplais i projectes de lleure

Monitors/es

ESCOLES

Participants en programes escolars

Curs escolar

Participants en casals d'estiu

EDUCACIÓ AMBIENTAL, ALBERG I CASES

Participants en programes d'educació ambiental

Usuaris/es Alberg Centre Esplai

Estades a cases de colònies

TERCER SECTOR

Entitats Club Suport

Entitats d'alta a l'app de registre horari

Entitats assessorades en igualtat

FORMACIÓ

Alumnes de formació

Cursos online i presencials

Hores de formació

EQUIP HUMÀ

Treballadors/es

Persones equivalents en jornada completa

Voluntaris/ies

NOUS ESPAIS I ESTRATÈGIES PER IMPULSAR CANVIS PERSONALS I COL·LECTIUS

NOUS ESPAIS I ESTRATÈGIES PER IMPULSAR CANVIS PERSONALS I COL·LECTIUS

Fundesplai va inaugurar el 20 de novembre de 2021 l’ampliació de la seva seu i l’exposició “Menja. Actua. Impacta”. Nous espais, projectes i estratègies que permetran a l’entitat créixer per respondre millor a les noves demandes de la societat.

Persones ucraïneses refugiades

Noves habitacions amb l'ampliació de l'alberg

Joves formant-se en el programa d'FP dual

REFORCEM L'ACCIÓ EDUCATIVA I GESTIÓ EN TEMPS DE COVID-19

REFORCEM L'ACCIÓ EDUCATIVA I GESTIÓ EN TEMPS DE COVID-19

La incorporació a Fundesplai de 7iTria, especialitzada en la gestió del temps educatiu del migdia i altres activitats vinculades al món escolar, ha permès triplicar l’impacte educatiu conjunt fins a arribar a les prop de 293 escoles en l’àmbit del menjador escolar.

Participants a Camps & School Projects

Descàrregues de l'app mòbil d'inscripcions

Participants en programes escolars

LA CREU DE SANT JORDI A FUNDESPLAI

LA CREU DE SANT JORDI A FUNDESPLAI

El guardó reconeix la tasca educativa i social de l’entitat amb infants, joves i famílies en esplais, escoles i altres espais educatius de barris, pobles i ciutats, i destaca especialment la vessant inclusiva de totes les seves accions.

Anys de trajectòria educativa, social i ambiental

Creació de la Fundació Catalana de l'Esplai

Inauguració de l'ampliació de Centre Esplai

TENIR CURA DE LES PERSONES I DEL PLANETA

TENIR CURA DE LES PERSONES I DEL PLANETA

Fundesplai ha impulsat aquest any dues accions molt rellevants: l’exposició “MENJA, ACTUA, IMPACTA” i la proposta educativa “MENJAR CANVIA EL MÓN”, que aquest curs estan treballant més de 115.000 participants en els esplais, les escoles i altres col·lectius.

Escoles i esplais participants a #DretAlimentació20N

Infants i joves participants a #DretAlimentació20N

Reducció en emissions de CO2 en menús escolars

ADAPTAR L'ORGANITZACIÓ ALS NOUS REPTES DE FUTUR

ADAPTAR L'ORGANITZACIÓ ALS NOUS REPTES DE FUTUR

En els últims dos anys, Fundesplai ha estat immers en un procés de creixement amb l’augment en l’impacte dels diferents programes, en el treball conjunt amb altres organitzacions i en els nous reptes socials, educatius i ambientals que planteja la societat. Això ha comportat la necessitat d’establir una nova organització de l’entitat.

Visites als nostres portals

Projectes de millora per adaptar l'organització als nous temps

Reunions per a la negociació del conveni col·lectiu del lleure educatiu

FUNDESPLAI AMB ELS INFANTS

FUNDESPLAI AMB ELS INFANTS

Menús sostenibles

El menjador escolar té una importància cabdal en la nutrició dels infants, ja que cobreix una de les seves aportacions nutricionals més importants del dia. Els menús escolars de Fundesplai estan elaborats per dietistes i nutricionistes seguint el model de la dieta mediterrània: afavoreixen el consum de fruita fresca, llegums, hortalisses…

Aquest 2021 s’ha fet una anàlisi dels àpats per adaptar-los a la nova guia d’alimentació saludable en edat escolar en el marc del Programa de revisió de menús escolars de Catalunya de la Generalitat.

Lleure a Cerdanyola

El 2021 Fundesplai va iniciar la gestió de l’espai infantil i els casals municipals a Cerdanyola, amb molt bona acollida de les activitats programades. Hi van participar 561 infants.

Inclusió al migdia

El Departament d’Educació va incorporar el suport educatiu a la inclusió en l’espai del migdia per al curs 2021-2022, un primer pas cap a la universalització de l’atenció a les necessitats educatives especials a l’escola.

Petita infància

Es van incrementar els programes d’acompanyament i orientació a mares i pares, com la coordinació amb el servei de pediatria del barri de Sant Cosme (El Prat). Hi van prendre part 30 famílies.

Sortides d'un dia

L’impacte de la pandèmia va afavorir l’augment de les sortides escolars d’un dia en entorns naturals propers (parcs urbans, platges, etc.), una tendència que s’ha mantingut el 2021 amb la participació de 16.134 infants.

FUNDESPLAI AMB LES PERSONES JOVES

FUNDESPLAI AMB LES PERSONES JOVES

Formació i orientació

677 joves van participar en programes d’orientació i formació en hostaleria, lleure educatiu i atenció sociosanitària per afavorir i assolir la seva inclusió sociolaboral o retorn als estudis. Aquestes accions donen resposta a demandes laborals i socials en què, a través de l’acompanyament personalitzat per un equip de professionals, s’acaben consolidant com a propostes d’èxit per a les persones joves.

Esplais

Els protocols de prevenció de la covid encara van marcar el funcionament del lleure. Des de la Federació Catalana de l’Esplai es va reforçar l’acompanyament als equips educatius de les entitats.

Digitalització

Es va impulsar la innovació i diversificació de la formació, especialment la relacionada amb el lleure amb el disseny MOOC (cursos online gratuïts), curs de monitors/es especialitzat en TIC…

Internacionalització

Es va continuar amb la internacionalització de programes d’inserció sociolaboral i foment de l’emprenedoria, amb la col·laboració d’entitats europees i llatinoamericanes, com Renapsi (Brasil).

Mirada inclusiva

Es va fer una anàlisi interna per sensibilitzar sobre la inclusió de persones amb diversitat funcional entre els treballadors/es de Fundesplai, en què van participar 143 persones de 21 departaments.

FUNDESPLAI AMB LES FAMÍLIES

FUNDESPLAI AMB LES FAMÍLIES

'Sigues tu!' en família

Es va iniciar el servei “Sigues tu!” en família de DipSalut (Diputació de Girona), que incorpora l’àmbit de la família en l’educació per a una vida saludable. Hi van participar 45 grups escolars.

Suport per ERTO

Des de Fundesplai vam oferir un ampli programa de formació i orientació exclusiu per a les persones afectades per ERTO, a causa de les conseqüències econòmiques de la pandèmia.

25 anys de la Federació

La Federació Catalana de l’Esplai va celebrar els 25 anys de la seva creació l’any 2021, una efemèride que va servir per enfortir el projecte comú teixit amb una xarxa d’entitats d’arreu del territori i posar de relleu la importància educativa i social del lleure educatiu, que tant ha patit en temps de pandèmia.

Campanya d’estiu

La campanya d’activitats d’estiu de 2021 va ser tot un èxit: 1.678 tandes d’activitat durant 83 dies que van acollir 70.373 participants. A més, es van oferir 5.912 beques i ajuts.

APP per a escoles

El 2021 va ser l’any de la implementació de l’aplicació per a les escoles com a eina de gestió d’inscripció i comunicació amb les famílies, de la qual es van beneficiar 64 centres.

FUNDESPLAI AMB EL TERCER SECTOR

FUNDESPLAI AMB EL TERCER SECTOR

Digitalització d’entitats

Hem dissenyat un projecte global de consultoria, formació i assessorament per acompanyar
en la transformació digital que ha ajudat 17 entitats a millorar en aquest camp.

Igualtat de gènere

Vam dissenyar i ajudar a implementar plans d’igualtat a 35 entitats sense ànim de lucre, per continuar amb el nostre objectiu de fomentar la igualtat de gènere i la violència zero.

Fent xarxa per a la infància

José Antonio Ruiz, en representació de Fundesplai, va ser escollit coordinador de la Plataforma d’Infància de Catalunya (Pincat), que aplega les entitats compromeses amb la infància.

Treball en xarxa

El curs passat va ser molt intens pel que fa a la participació en xarxes, 51 en total, i en el nombre de relacions amb administracions, empreses i organitzacions vinculades als nostres projectes.

Al Club Suport més de 1.000 entitats no lucratives treballen en xarxa i comparteixen de  forma mancomunada programes informàtics i serveis d’assessorament, gestió i consultoria.

Enfortir el sector

El 2021 ham continuat treballant per impulsar canvis normatius rellevants amb normes com la Llei del Tercer Sector Social, la Llei d’Acció Concertada i la Llei d’Economia Social.

FUNDESPLAI AMB EL PLANETA

FUNDESPLAI AMB EL PLANETA

Alimentació sostenible

Fundesplai va participar al Gastronòmic Fòrum de Barcelona (capital Mundial de l’Alimentació) i altres esdeveniments, proposant la reflexió i participació sobre l’alimentació saludable i sostenible.

Gestió eficient de residus

S’han impulsat mesures internes com la millora de la gestió de residus, la formació dels equips, la participació en la Setmana Europea en la Prevenció de Residus o exposicions
contra el canvi climàtic.

Equipaments ecològics

L’ampliació de Centre Esplai s’ha fet amb la sostenibilitat com a criteri fonamental de construcció: reaprofitament de materials, optmització de transports, mesures d’eficiència energètica…

Camp de treball del CRAM

Hem organitzat el camp de treball de biologia marina al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM), situat a la platja del Prat de Llobregat, on van prendre part un total de 49 joves.

Guia de ciència ciutadana

Una publicació de la Generalitat de Catalunya, elaborada per Fundesplai, que aborda les potencialitats educatives que tenen els projectes de ciència ciutadana per descobrir la natura que ens envolta.

DIMENSIÓ ECONÒMICA I DE GESTIÓ

DIMENSIÓ ECONÒMICA I DE GESTIÓ

Fundesplai ha tornat a incrementar la seva plantilla, arribant a 7.598 persones contractades al llarg de l’any. Continua, doncs, la tendència a l’alça dels últims anys, en un moment en que, a més a més, s’ha hagut de garantir la correcta gestió post pandèmica, amb polítiques globals de RRHH més adequades a un nou context tan canviant i volàtil, tant a nivell normatiu com sanitari, afectant transversalment a totes les activitats de l’entitat i, conseqüentment, a tota la gestió de l’equip humà.

%

Dones

%

Menors de 35 anys

%

Contracte indefinit

%

Dones

%

Menors de 35 anys

%

Contracte indefinit

INGRESSOS 2021

INGRESSOS 2021

  • Prestació de serveis 76% 76%
  • Subvencions 14% 14%
  • Socis, quotes i donacions 10% 10%

DESPESES 2021

DESPESES 2021

  • Projectes educatius al món escolar 55% 55%
  • Àmbit social i educació en el lleure 17,6% 17,6%
  • Educació ambiental, cases de colònies i albergs 12,2% 12,2%
  • Suport al Tercer Sector i formació 8,2% 8,2%
  • Administració i interessos 6,6% 6,6%