El passat 24 de Novembre, a Centre Esplai, una cinquantena de persones van assistir a la 1ª Trobada en Mentoria Social organitzada per Fundesplai i la Coordinadora de Mentoria Social.

La Mentoria Social és un instrument d’intervenció que promou les relacions entre persones voluntàries que s’ofereixen per proporcionar suport individual, a persones joves que es troben en una situació de risc d’exclusió social o vulnerabilitat. Així doncs, en aquest procés s’aprofiten les capacitats i l’experiència de persones que es troben en una “situació normalitzada”  per proporcionar suport individual a d’altres persones en una situació de desavantatge social.

L’objectiu d’aquesta trobada era posar de manifest i difondre la feina i la intervenció de les diferents entitats que treballen amb la Mentoria, i entreveure les diferents metodologies i pràctiques d’aquestes sobre l’acompanyament dels joves. D’aquesta manera la jornada va esdevenir un altaveu dels agents involucrats en els projectes de Mentoria, donant el protagonisme a tots els joves i a les persones mentories voluntàries.

Jornada

La trobada va començar amb unes paraules de benvinguda per part de Nuria Valls i Laia Bernués, subdirectora general de Fundesplai i representant de la Junta Directiva de la Coordinadora de Mentoria Social de Catalunya respectivament. A continuació Salvador Carrasco, Catedràtic de Sociologia i membre del patronat Fundesplai, va reflexionar sobre la mentoria al servei dels joves i als seus processos socials, emancipadors, i transformadors de la seva realitat, definint a la figura de la persona mentora com un company de viatge que acompanya, aconsella, ajuda a la reflexió, encoratge, empeny i exigeix… en definitiva, una persona amb la que es confia.

La veu dels participants

A través dels diferents tècnics assistents en aquesta trobada les entitats van poder explicar els seus projectes i metodologies emprades:

També es va poder visualitzar un vídeo on les persones mentores voluntàries i els joves participants dels diferents projectes de les entitats explicaven que era per a ells la Mentoria Social (veure el vídeo en aquí).

Finalment, i en representació de tots aquests, dues persones mentores i un jove voluntari van explicar insitu la seva experiència i les seves vivencialitats dins els processos de mentoria.