Iniciatives seleccionades 2022

Ja tenim les 10 iniciatives seleccionades i ara és el moment de què vosaltres hi digueu la vostra!

Els 5 projectes que acumulin més visualitzacions del seu vídeo fins el dimarts dia 7 de juny a les 10h del matí seran els guanyadors de la segona edició dels Premis Joves pel demà! No només rebran un premi de 600€ cadascun d’ells per a desenvolupar el seu projecte, sinó que també gaudiran d’una estada lúdico formativa el proper cap de setmana del 18 i 19 de juny per a fer realitat les seves idees

 

 

Foment d'una alimentació sana i sostenible

Iniciativa elaborada pel grup de Joves del Casal Jove “el Drac” de l’Esplai Pubilla Cases Can Vidalet, a l’Hospitalet de LLobregat que té com a objectiu garantir la producció sostenible d’aliments lligat a l’estratègia Farm to Fork.

De la llavor al plat

El grup de joves de l’Institut la Mar de la Frau  presenten el seu projecte dissenyat per a poder tancar el cicle de la matèria orgànica: des d’una llavor fins al reciclatge de la matèria al compostador i assolir així l’objectiu de garantir la producció sostenible d’aliments de l’estratègia Farm to Fork.

Hàbits saludabes: dieta mediterrània

Iniciativa d’un grup de joves de l’Escola Vedruna de Malgrat que vol promoure la dieta mediterrània com a exemple d’alimentació saludable i sostenible i assolir així l’objectiu 2.4 de l’estratègia Farm to Fork: promoure el consum sostenible d’aliments i facilitar el canvi a dietes saludables i sostenibles

Healthy time App

Un grup de 4 joves de la Fundació Llor ens presenten aquesta iniciativa per a fomentar hàbits de vida més saludables a través d’una aplicació mòbil lligat a l’objectiu 2.4 de l’estratègia Farm to Fork: Promoure el consum sostenible d’aliments i facilitar el canvi a dietes saludables i sostenibles.

TCA: Transtorn de conducta alimentària

Iniciativa d’un grup de joves de la Fundació Llor que vol conscienciar sobre la problemàtica vinculada als trastorns de conducta alimentària entre els joves i les seves conseqüències per lluitar per l’objectiu 2.4 de l’estratègia Farm to Fork: promoure el consum sostenible d’aliments i facilitar el canvi a dietes saludables i sostenibles.

Nutrició per tothom

Amb aquesta proposta d’un grup de joves de la Fundació Llor es vol fomentar l’alimentació saludable i sostenible i promoure el consum de proximitat lligat a l’objectiu de l’estratègia Farm to Fork de promoure el consum sostenible d’aliments i facilitar el canvi a dietes saludables i sostenibles.

Projecte alimentació

Iniciativa presentada per un grup de joves participants al Mobijove que volen impulsar un projecte per  promoure el consum sostenible d’aliments i facilitar el canvi a dietes saludables i sostenibles, tal i com s’especifica a l’estratègia Fram to Fork.

Un institut comestible

Iniciativa presentada per l’Institut Almatà de Balaguer per a fomentar la producció d’aliments locals i sostenibles amb la creació d’un bosc comestible per a assolir l’objectiu 2,1 de l’estratègia Farm to Fork: garantir la producció sostenible d’aliments.

Reciclatge de la matèria orgànica

Iniciativa de l’escola Vedruna de Malgrat per a fomentar les compres de proximitat i el reciclatge de la matèria orgànica, vinculada a l’objectiu 2.5 de l’estratègia Fram to Fork: reduir la pèrdua i el malbaratament d’aliments.

Vida sana, fes esport!

Iniciativa que vol promoure la pràctica de l’esport i una dieta sana, de 4 joves de l’Escola Vedruna de Malgrat, per a assolir l’objectiu de promoure el consum sostenible d’aliments i facilitar el canvi a dietes saludables i sostenibles de l’Estratègia Farm to Fork.

DEMÀ NO ÉS UN FUTUR LLUNYÀ, ABSTRACTE I INDEFINIT

Demà és el resultat directe de les nostres accions d’avui. Per això hem de començar a construir el demà que volem, ara mateix!

Joves pel Demà és un premi impulsat per Fundesplai que té com a objectiu empoderar i premiar els joves que vulguin contribuir a fomentar una alimentació saludable i sostenible

Informació pràctica

 QUI HI POT PARTICIPAR? 

Poden participar-hi joves entre 13 i 17 anys, residents a Catalunya i organitzats en grups (de fins a 6 persones). 

COM PARTICIPAR? 

Enviant abans del 22 de maig de 2022 un vídeo de fins 3 minuts que presenti una iniciativa impulsada pel grup participant per a fomentar una alimentació saludable i sostenible, i contribuir a l’acompliment d’algun/s dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.

QUINS PREMIS HI HA? 

Cadascun dels cinc grups finalistes guanyarà: 

 • Estada formativa de cap de setmana amb la participació de persones expertes en els àmbits de la sostenibilitat, l’acció social i la comunicació, el 18 i 19 de juny.
 • Aportació de 600€ perquè el grup pugui iniciar el seu propi projecte o campanya d’acció
 • Difusió del projecte o campanya d’acció a les xarxes socials i a eines de comunicació de Fundesplai i el Diari ARA

CONTACTE

 premisjoves@fundesplai.org

Telèfon: 93 551 15 06

 

Què són els ODS?

El 2015, en una cimera històrica de les Nacions Unides, tots els estats membres van adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible que conté els 17 ODS.

En aquesta ocasió, la totalitat de líders mundials reunits van estar d’acord en “com seria un futur millor i més sostenible per a tots i totes”. També van compartir la intenció de treballar junts per a aconseguir-ho en els següents 15 anys. En aquest sentit, els ODS pretenen fer que tothom treballi en sintonia.

És important destacar que els ODS interpel·len no només a les nacions del món sinó també a cadascun de nosaltres: individus, governs locals, grans i petites empreses, organitzacions…. Per aconseguir els objectius és crucial que treballem tota la societat unint esforços, idees i recursos.

Els ODS i l’alimentació

Dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), 13 poden ser relacionats –directament o indirectament– amb la sostenibilitat alimentària. Aquests objectius fan referència a diverses de les dimensions de l’àmbit de l’alimentació sostenible: les pràctiques de producció, els hàbits de consum, la gestió de recursos, la gestió dels residus, etc.

Per tant,  dels Objectius de Desenvolupament Sostenible són una  eina clau per aconseguir una alimentació més saludable i sostemible a nivell global i ens ofereixen diferents possibilitats d’acció:

 •  LLuitar contra la precarietat econòmica ja que aquesta es tradueix en problemes directes de malnutrició i seguretat alimentària.
 • Fomentar canvis positius en les eleccions de la dieta a través d’una campanya se sensibilització.
 • Promoure l’educació per al desenvolupament i l’alimentació sostenible.
 • Fomentar l’equitat de gènere.
 • Garantir una distribució global i correcte sanejament de l’aigua.
 • Promoure l’ús denergia sostenible i no contaminant en el procés de producció d’aliments.
 • Reduir les desigualtats ja que les poblacions més desfavorides tenen més probabilitats de patir malnutrició o inseguretat alimentària.
 • Fomentar ciutats i comunitats sostenibles en les que predominin els productes de proximitat i de temporada.
 • Fomentar la producció i el consum sostenible d’aliments i encaminar el model cap al residu zero.
 • Promoure un canvi de model per a reduir les emissions de CO2 vinculades a la cadena de producció d’aliments.
 • Establir aliances i treballar en xarxa per a assolir els anteriors objectius.