És un espai per compartir i aprendre, i té per objectiu generar i promoure espais de participació i lideratge juvenil, que fomentin la reflexió crítica i activa entre els i les joves participants.
L’intercanvi juvenil sempre ha estat vinculat a la Setmana pels Drets de la Joventut que es porta organitzant des de l’any 2010 a Fundesplai.
Consisteix en una trobada d’una setmana de duració a Centre Esplai (El Prat de Llobregat), on aquest any participaran 15 joves de Fundaçao da Juventude (Portugal), 15 joves de la Associazione Culturale Strauss (Itàlia) y 15 joves de la Fundació Catalana de l’Esplai.
La proposta actual “GR-Migrante, intercambio juvenil por la sensibilización de la inmigración” està dirigida a persones joves entre els 18 y 25 anys, i es troba emmarcada en la Proposta Educativa NuSOS de Fundesplai https://projectes.fundesplai.org/nusos/ una proposta per la ciutadania global des de la convivència i la sostenibilitat.
El projecte en que participaran els i les joves de l’intercanvi juvenil pretén abordar la temàtica relacionada amb els fluxos migratoris. GR-Migrante, pretén ser el coneixement del camí o el Gran Recorregut que realitzen moltes persones que migren dels seus països d’origen per buscar noves oportunitats per la seva vida i la de les seves famílies. El projecte “GR-Migrante” vol posar el focus en 3 eixos/objectius principals:
- El desenvolupament d’una consciència de ciutadania global, entesa com el conjunt d’actituds, valors i comportaments dirigits a aconseguir un món més equitatiu i que garanteixi el compliment dels drets humans per totes les persones.
- El foment d’una convivència inclusiva i no discriminatòria es nodreix de valors i conductes de receptivitat positiva cap la diversitat personal i cultural.
- La construcció de valors de pau i igualtat des del diàleg, el reconeixement, la cura, la reflexió crítica i l’activisme.
Alhora, promourem objectius transversals que sempre han d’estar presents en projectes de sensibilització i d’intercanvi europeu:
- Impulsar y desenvolupar les capacitats de ciutadania activa, el pensament crític entre els i les joves participants, des de la perspectiva dels drets.
- Consolidar espais de participació democràtica juvenil a nivell local, regional i europeu, potenciant el desenvolupament personal integral dels i de les joves participants, construint ponts, fomentant la tolerància i el coneixement mutu, per desenvolupar la seva capacitat d’interactuar amb altres joves europeus, en un context multilingüe i intercultural.
- Afavorir l’enteniment mutu entre joves de països i llengües diferents de la Unió Europea (amb orígens familiars, en alguns casos fora de la UE, joves d’origen migrant).
- Enfortir el treball cooperatiu i eficient entre les persones de les organitzacions que treballen amb els i les joves i que participen en l’intercanvi.