QUÈ ÉS LA SPDJ?

SETMANA PELS DRETS DE LA JOVENTUT

CENTRE ESPLAI- El Prat de Llobregat (Barcelona)

Com sorgeix el projecte? 

El projecte de la Setmana pels Drets de la Joventut s’inspira en l’experiència de la Semana por los Derechos de la Juventud que la Fundación SES d’Argentina porta a terme des de l’any 2007 a Chapadmalal (Argentina). Aquest projecte aglutina organitzacions juvenils i socials de tot el país durant 4 dies, per promoure el protagonisme i la participació juvenil, i generar accions que tinguin major impacte en les polítiques públiques.

La Fundación SES d’Argentina, en el marc de la xarxa a La Liga Iberoamericana,  ha compartit aquest projecte amb tota la regió Iberoamericana per tal d’estendre l’experiència i sumar veus joves als processos de transformació social, i reivindicació de drets. Així sorgeix la iniciativa de replicar de forma adaptada el projecte de la Setmana pels Drets de la Joventut a Catalunya. Altres països com El Salvador, Bolívia, Equador, Paraguai, Brasil i Mèxic també s’han sumat al projecte.

A Catalunya, en nou ocasions, la Fundació Catalana de l’Esplai (Fundesplai) ha organitzat la Setmana pels Drets de la Joventut (SPDJ).

 Quins temes s’han treballat en les anteriors edicions?

  • La primera edició va tenir com a tema principal l’empleabilitat juvenil com a dret (2010).
  • La segona edició, durant el 2011, va posar l’accent en el dret a la participació des de l’activisme social i la transformació social.
  • A l’edició del 2012 es va abordar la importància del dret a participar i no estar exclòs: com a subtemes la diversitat sexual, la identitat i la convivència, i per últim,  l’oci nocturn.
  • A l’edició del 2013 es van treballar el dret a la salut i l’esport; la ciutadania crítica; reflexions entorn al present i futur, la vida, la feina…, aquí o a fora?
  • A l’edició del 2014 es va abordar els temes de: dret a la creativitat i la cultura; la manca d’oportunitats de feina entre els i les joves, als diferents països de la Unió Europea; o els temes de la educació inter-generacional, i al llarg de la vida.
  • A l’edició del 2015 es va abordar el benestar i la salut dins d’un triangle, sent els seus extrems les dimensions, físiques, mentals i socials.
  • A l’edició del 2016 es va treballar l’activació dels joves cap a la transformació social, implicant aquests per generar un canvi en el seu entorn social més quotidià.
  • A l’edició del 2017, coincidint amb el VIII Foro Iberoamericano: Haciendo política Juntos, organitzat per la Liga Iberoamericana i Fundación Esplai, els i les participants van treballar entorn els eixos del treball, la participació i l’educació.

  • L’última edició va ser al 2018, on van participar 30 joves de Portugal i Catalunya del projecte Erasmus Plus “Intercanvi juvenil per la violencia 0 i la igualtat de gènere”.