Select Page

Referents

Projecte de recerca per a la transformació social

Recerca i acompanyament amb referents

El curs 2022-23 Fundesplai posa en marxa un projecte pilot d’investigació i innovació social amb l’objectiu d’avaluar un programa d’acompanyament basat en referents propers a l’alumnat de segon de Batxillerat i darrer curs de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS). Aquest programa d’acompanyament complementa la tasca que ja fan els centres educatius en la transició dels i les joves cap a la universitat o altres vies formatives i/o laborals. 

El projecte d’investigació és possible gràcies als fons europeus Next GenerationEU, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones. Col·laboren també ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats), Barcelona iPEG (Institute of Political Economy and Governance) i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Gràcies a aquest finançament es pot portar una investigació que uneix recerca i innovació social al volant d’alumnes d’aquestes edats; habitualment aquests projectes pilots es dirigeixen a infància o primera joventut.

Avançar amb algú que t’acompanya

L’últim curs  de batxillerat i de CFGS és decisiu per a l’alumnat . Milers de joves decideixen al juny si es presenten a les proves d’accés a la universitat i quina carrera i facultat escollir, o si opten per altres vies formatives o donen el salt al mercat laboral; o com compaginaran estudis i feina. Aquest és un canvi d’etapa clau en la seva educació però també en la seva vida. 

Avançar en moments importants és més fàcil quan tenim referents propers, persones que ja han fet el camí que ens toca emprendre a nosaltres. I els referents pel jovent de 16, 17 o 18 anys són altres persones que ja han viscut abans que fer quan s’acaba l’institut o la formació professional. 

Un projecte per a tot el territori

El finançament NextGenerationEU dóna l’oportunitat a que el projecte d’investigació arribi aquest curs a 130 centres educatius públics i concertats de Catalunya. El programa beneficiarà sens dubte a tot l’alumnat, i sobretot a aquell jovent en situacions més vulnerables. Un dels aspectes clau del projecte és implicar a tots els agents educatius, socials, administratius i locals per fer arribar la recerca al major nombre de centres, alumnat i persones voluntàries que vulguin oferir-se com a referents.

En aquest sentit, s’està treballant amb centres educatius, universitats, ajuntaments i entitats de voluntariat entre altres. D’aquesta manera, es treballa per garantir la sostenibilitat del projecte més enllà del 2022-23: cal queel programa d’acompanyament sigui aplicable i assumible al territori els propers anys, quan ja no es compti amb el finançament europeu. La participació i implicació de tothom és fonamental perquè el benefici arribi en el futur al jovent de tots els municipis de Catalunya. 

Qui HI pot participar?

El projecte Referents està obert a totes aquelles persones i entitats que aposten per una recerca per promoure la transformació social que beneficiarà a milers de joves aquest curs, però molt més en el futur.

Ens agradarà molt comptar amb vosaltres:

  Com a centre educatiu públic o concertat de segon de batxillerat o darrer curs de Cicles Formatius de Grau Superior. Tots els centres candidats rebran una invitació i se’ls explicarà el projecte.
  En cas d’estar interessats en participar i no haver rebut la informació, podeu contactar amb nosaltres al correu projecterecerca@fundesplai.org.

  Com a persona referent voluntària que vol formar-se per acompanyar al jovent i aportar la seva experiència.

  Com a entitat del territori: que pot implicar-se en la cerca de centres educatius participants i persones voluntàries per fer de referents.

  Com a administració local: que pot implicar-se en la cerca de centres educatius participants i persones voluntàries per fer de referent.

  Diferències d’oportunitats

  Segons la formació dels/les progenitors/es

  %

  Arriben a la universitat

  8 de cada 10 alumnes de famílies amb titulació universitària arriben a la universitat

  %

  Arriben a la universitat

  Només 3 de cada 10 si les famílies tenen estudis obligatoris (fins als 16 anys)

  Contacte

  Si teniu dubtes o voleu demanar una reunió presencial o sessió informativa on line podeu contactar amb nosaltres al correu projecterecerca@fundesplai.org

  El projecte Referents està liderat per Fundesplai i compta amb els fons europeus NextGenerationEU, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones.