Famílies
El paper de les famílies a Fundesplai ha de tenir el seu propi espai. Compartir inquietuds i reflexionar plegats en ajudarà a donar forma a aquest espai.
L’Equip dinamitzador
Jose González
Co-fundador de Paidos, empresa social local que desenvolupa projectes educatius a Sant Cugat des de l’any 1998. L’any 2016 Paidos s’integra a Fundesplai, incorporant-se a l’àrea de programes escolars, i mantenint la coordinació territorial de Sant Cugat.
Maria Bruno
Actual responsable del Departament d’Acció Social de Fundesplai. Llicenciada en Psicologia. Especialitzada en Psicologia Comunitària i de l’Educació. Professionalment he participat en el disseny i desenvolupament de projectes socioeducatius inclusius en l’àmbit de la infància i la joventut a nivell local i internacional.
Edu Izquierdo
Responsable de l’Àrea Laboral i de Comunicació de Suport Associatiu de Fundesplai. Diplomat en Relacions Laborals i Llicenciat en Comunicació Audiovisual, especialitzat en Entorns Comunicatius. Responsable de formació durant 6 anys d’una editorial multinacional.
Els dos primers tallers s’han plantejat com un procés on es facilités que les idees afloressin, sense condicionants ni restriccions. A partir de l’anàlisi del context actual, tant pel que fa a Fundesplai com al seu entorn, s’han identificat grans reptes que ens motivessin a cercar solucions imaginatives i creatives. Tot això, a través de dinàmiques grupals, impregnades del tarannà lúdic que ens caracteritza, i orientades a trencar les pròpies barreres de les persones participants.
El resultat ha estat un amplíssim ventall de reflexions i propostes que se sintetitzen a continuació:
Reptes, problemes i/o necessitats
- La desigualtat de gènere és estructural, s’han fet progressos però no lineals, i últimament és podria percebre un cert retrocés, especialment en el jovent.
- No existeixen polítiques de conciliació prou consistents, valentes ni flexibles, ni en l’àmbit polític, ni en l’àmbit laboral per part del teixit empresarial.
- L’educació no tan sols pot recaure en les famílies ja que pot afavorir la perpetuació de desigualtats. Cal acompanyar a les famílies però reconeixent que són quelcom canviant i inesperat.
Idees clau
- Establir mecanismes que facilitin el treball en xarxa i la transversalitat.
- Garantir l’equitat d’accés de les famílies als diferents programes.
- Aplicar mesures que afavoreixin la conciliació.
- Impulsar espais de relació familiars.
- Facilitar la incidència i participació de les famílies en espais educatius extra familiars.
- Fomentar programes de competències familiars.
- Promoure propostes que garanteixin la igualtat de gènere, en la nostra acció i en la pròpia de les famílies.
Com participar-hi
Hi ha diferents formes de participar en relació a cada focus.