Gent Gran

L’envelliment de la població és una de les tendències del segle XXI i des de Fundesplai volem encetar un debat per descobrir les oportunitats de generar procesos intergeneracionals de participació social. Volem reflexionar sobre les oportunitats o febleses de l’envelliment des de la participació activa, el benestar, la solidaritat i la generativitat. Ens proposem abordar aquesta realitat social com un actiu per somiar el futur.

L’Equip dinamitzador

Isabel Matas

Isabel Matas Salla, aspirant a jubilada i encantada amb la vida. Sense presa m’agrada escoltar, escoltar el mar, escoltar l’aire, el vent. Escoltar a les persones, escoltar-me a mi mateixa; em pregunto Què tal sono?. Sense preses, estar en actiu; construir, sumar amb els altres. Escoltar i actuar em sembla un binomi molt saludable.

Jordi Roman

sóc una bona persona per davant de tot. Em considero un privilegiat per dedicar-me als RRHH i el dret laboral. Els meus fills i la meva dona son la meva màxima prioritat. Penso que la bondat i el compromís han de ser els valors universals de tot ésser humà. Crec que en la formació i l’educació com els pilars de canvi de les persones. Sempre estaré al costat dels que lluiten per la justícia social. M’apassionen les converses tranquil·les, la immensitat del mar i la capacitat d’emoció d’una imatge o un paraula. Sense altres, no sóc ningú.

Sílvia Bartrina

Silvia Bartrina Sala, Secretaria i Captació de fons.  Davant les adversitats no sacrifico els meus somnis, tot és possible, cada dia començo un full en blanc i el començo a escriure com si anés a ser el millor.

Els dos primers tallers s’han plantejat com un procés on es facilités que les idees afloressin, sense condicionants ni restriccions. A partir de l’anàlisi del context actual, tant pel que fa a Fundesplai com al seu entorn, s’han identificat grans reptes que ens motivessin a cercar solucions imaginatives i creatives. Tot això, a través de dinàmiques grupals, impregnades del tarannà lúdic que ens caracteritza, i orientades a trencar les pròpies barreres de les persones participants.

El resultat ha estat un amplissim ventall de reflexions i propostes que se sintetitzen a continuació:

Reptes, problemes i/o necessitats
  • “Com podríem recuperar el valor afegit de la gent gran. Saviesa, experiència, dignitat, paciència…” i generar una visió positiva de la vellesa.
  • “Com podríem exportar l’experiència del Lleure amb infants i joves, cap al lleure de persones grans” Els postulats que es defensen per la infància són replicables a les persones grans.
  • “Com podríem preparar-nos per envellir amb dignitat, sense estar condicionats pels estereotips”. Els estereotips són autolimitans i condicionen respostes excloents.
  • “Com podríem afavorir la igualtat de gènere en els aspectes relacionats amb la gent gran”.
Idees clau
  • Incloure en els nostres projectes el treball intergeneracional i fer-ne un tret d’identitat. Els postulats que es defensen per la infància són replicables a les persones grans.
  • Petits i grans, paper actiu no simples receptors / consumidors d’activitats i/o iniciatives. Que tinguin una funció propositiva, executiva, consultiva.
  • Elaborar un banc de bones pràctiques per conèixer el que ja s’està fent en les entitats i socialitzar aquest coneixement.

Galeria d’imatges dels tallers de Gent Gran

Com participar-hi

Hi ha diferents formes de participar en relació a cada focus.

Tallers participatius

Espais de debat, de reflexió, de construcció col·lectiva

Trobada General

Una jornada col·lectiva de tot l’equip de l’estructura

Participació onine

Fes la teva aportació sobre qualsevol dels grups focus