Infància

Des de la Fundació Catalana de l’Esplai mitjançant els projectes i activitats pels infants i els joves, es promouen valors i actituds com la solidaritat, el respecte i la tolerància, que ajuden a visibilitzar els infants com a ciutadans de ple dret.

L’Equip dinamitzador

Asun Gil

Actualment sóc responsable del Departament d’Esplais de Fundesplai, m’agrada cosir, la natura i especialmente el mar.

Froilan Salgado

Sóc adjunt a Serveis Escolars i Cases de Colònies de Fundesplai, gaudeixo molt a la natura… passant-hi hores!

Patri Jimenez
Sóc coordinadora de projectes al Departament d’Educació Ambiental, m’encanta el sol i somriure a la vida.

Els dos primers tallers s’han plantejat com un procés on es facilités que les idees afloressin, sense condicionants ni restriccions. A partir de l’anàlisi del context actual, tant pel que fa a Fundesplai com al seu entorn, s’han identificat grans reptes que ens motivessin a cercar solucions imaginatives i creatives. Tot això, a través de dinàmiques grupals, impregnades del tarannà lúdic que ens caracteritza, i orientades a trencar les pròpies barreres de les persones participants.

El resultat ha estat un amplíssim ventall de reflexions i propostes que se sintetitzen a continuació:

Reptes, problemes i/o necessitats

La “posició” del lleure a la societat

  1. La normativització, la regulació i la distància entre agents i professionals que treballen amb l’infant i les famílies dificulta el treball integral amb l’objectiu de garantir els aprenentatges (per sobre del seu grau d’assoliment), compensar-los i complementar-los. L’infant al centre.
  2. El valor de l’espai educatiu no lectiu (el lleure), no està prou reconegut ni definit ni a nivell professional ni dins els processos d’aprenentatge dels infants.

L’entorn físic de l’infant

  1. Les ciutats són espais insegurs per als infants i no fomenten la seva autonomia. Els espais condicionen la vida i els aprenentatges dels infants.
  2. Cal recuperar la consciència ciutadana de cura col·lectiva, la responsabilitat ciutadana vers els infants. (l’entorn educador)

La felicitat dels infants

  1. Les exigències de la societat vers l’individu cada cop són més fortes.
  2. L’educació emocional no l’abordem amb la mateixa intensitat que posem en altres aspectes de l’educació més relacionats amb necessitats bàsiques.

 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Idees clau
  • Establir nous marcs normatius (formals o informals) de referència propis que parteixin de les necessitats de la comunitat.
  • Revisar i sistematitzar els processos ensenyament/aprenentatge del lleure amb intencionalitat educativa des de el disseny a l’avaluació. Fer un marc (curricular) dels aprenentatges del lleure. La personalització dels aprenentatges com a metodologia.
  • Establir itineraris formatius interns per als professionals (persones voluntàries i treballadores) en l’àmbit del lleure. Assolir un reconeixement acadèmic propi (universitari).
  • Generar més i nous espais de convivència de les comunitats.
  • Humanitzar l’espai físic de les ciutats. Generar espais públics segurs. 
  • Aportar valor afegit al temps de l’infant
  • Dipositar altes expectatives en relació a tots els infants, partint del coneixement integral de l’infant (capacitats, interessos, motivacions, entorn…)

Galeria d’imatges dels tallers d’Infància

Com participar-hi

Hi ha diferents formes de participar en relació a cada focus.

Tallers participatius

Espais de debat, de reflexió, de construcció col·lectiva

Trobada General

Una jornada col·lectiva de tot l’equip de l’estructura

Participació onine

Fes la teva aportació sobre qualsevol dels grups focus